Županija

Dobroslavić: Sve zemlje zapadnog Balkana trebale bi postati članice EU

Europski odbor regija usvojio je dokument Mišljenje o proširenju EU-a koji je kao izvjestitelj predstavio župan Nikola Dobroslavić na plenarnoj sjedici ove institucije Europske unije. U dokumentu Mišljenje naglašena je potreba uklanjanja nedostataka u funkcioniranju demokracije u zemljama proširenja, posebno na lokalnoj razini. Nedostatci u vladavini prava, slobodi medija, poštivanju prava manjina, ravnopravnosti spolova, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Turska tek treba uvjeriti EU da je spremna prihvatiti sve standarde EU-a i dijeliti europske vrijednosti. Podržano je što skorije otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kao i poziv na poštivanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, prenose iz županije.

-Politika proširenja EU predstavlja geostrateško ulaganje za mir, stabilnost, sigurnost i gospodarski rast. Sve zemlje zapadnog Balkana trebale bi postati članice EU-a i njihovo bi pristupanje bilo dobro za te zemlje, ali i za EU, ali te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za članstvo u EU. Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, koji najavljuje pomoć za ulaganja od 9 milijardi eura, itekako je dobrodošao i može potaknuti proces gospodarskog oporavka nakon pandemije. Lokalne i regionalne vlasti u zemljama proširenja i dalje su ključni dionici otvorenog, uključivog i odgovornog procesa. Politička volja i odlučnost partnerskih zemalja i dalje su ključ uspjeha. Nadamo se da će te zemlje prepoznati ovu priliku i iskoristiti je – naglasio je župan Dobroslavić u svom izlaganju. U raspravi o ovom dokumentu sudjelovao je i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Mišljenje o proširenju EU-a četvrti je po redu dokument na kojem je kao imenovani izvjestitelj ispred Europskog odbora regija radio župan Nikola Dobroslavić.

Europski odbor regija u trodnevnom zasjedanju raspravlja s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem te predsjednikom portugalske vlade Antoniom Costom vezano za portugalsko Predsjedništvo Vijeća Europske unije. Rasprave se vode o ravnopravnosti u EU-u, o oporavku turizma, hoteljerstva i ugostiteljstva te konferenciji o budućnosti Europe.

Pročitajte još

Imate paušalni obrt? Ova će vas besplatna radionica zanimati

Dulist

DOBRE VIJESTI Županija i danas bez novih slučajeva zaraze koronavirusom, u Hrvatskoj ih samo 18

Dulist

BEZ LISTE ČEKANJA U župski vrtić upisana sva prijavljena djeca!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija