Aktualno

Dobroslavić: Spojite nas s maticom zemljom

Dobroslavić: Spojite nas s maticom zemljom

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blahdana Svetog leopolda Bogdana Mandića danad je u KMD-u održana Svečana sjednica Županijske skupštine.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Županijske skupštine Ivana Prce, okupkljenima se obratio župan Nikola Dobroslavić koji se, osim na rad Županije u proteklom razdoblju, osvrnuo i na prometnu izoliranost Dubrovačko-neretvanske županije:

– Prometna izoliranost je i dalje naš najveći problem za koji Vlada nema sluha – rekao je župan, istaknuvši kako je nužno izgraditi i autocestu do Dubrovnika i Pelješki most.
– Apeliram na Vladu da ne dopusti izgradnju koridora kroz Neuma niti da daje ikakve ustupke – pozvao je župan.  Osvrnuo se i na izgradnju Centra za gospodarenje otpadom:

– Nadam se da će Ministartvo okoliša naći rješenje ili nam dozvoliti da nastavimo s realizacijom toga projekta. Prošle smo godine proslavili 20 godina od agresije na dubrovačko područje, koju bi trebali imati svi na umu kada se govori o odsječenosti od ostatka Hrvatske, te je konačno spojiti našu županiju sa maticom zemljom. Ova Županija mora ostati samostalma regija i biti čvrsto spojena sa maticom zemljom – poručio je Dobroslavić.  
 
Što se pak tiče rada naglasio je kako je ostvaren program i kako je ova županijska vlast ostvarila svoja obećanja. 

Okupljenima se obratio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji je govorio o zajedničkim programima Grada i Županije. Uz ostalo je istaknuo:

– Vremena se mijenjaju. Povijest nas ući da postoje dobra vremena, poput sedam gladnih i sedam debelih krava. U RH nisu dobra vremena. Kad ste u ovakvom vremenu morate rješavati ono što se može realizirati. Lijepa želja je lijepa želja, a treba željeti ostvariti ono što se može – istaknuo je uz ostalo gradonačelnik Vlahušič.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić također se osvrnuo na prometnu povezanost Dubrovačko – neretvanske županije:

– Usklađivanje hrvatskog zakonodavstva sa europskim zahtjeva autocestu do Dubrovnika preko Neuma. Ali treba naći sredstva za Pelješki most. Postoje pretpristupni i strukturni fondovi. Neki kažu da to EU ne financira. To nije istina – rekao je na što ga je publika podržala velikim pljeskom

– Infrastrukturne projekte ne treba politizirati –zaključio je župan Karlovačke županije Ivan Vučić.

Na sjednici je nazočio i predsjednik RH Ivo Josipović koji je uz ostalo istaknuo:
– Vi ste sretni ljudi jer imate jedna od najljepših dijelova Zemlje. No, danas moramo razviti vrlinu koja nam nedostaje, a to je kultura odlučivanja. Onima koji obnašaju dužnosti nije lako dati povjerenje da u pravom trenutku donesu ozbiljne i teške odluke. A danas moramo donositi teške i ozbiljne odluke. Trebamo pokazati onaj vaš višestoljetni slobodarski duh u donošenju odluka. Izazovi koji su pred nama su prilika da pokažemo da možemo – istaknuo je naglasivši kako jug Hrvatske ima veliku priliku upravo u turizmu:

– No, moramo učiniti sve da sezona traje cijelu godinu, a turistički objekti budu prva liga. Devastirani objekti moraju biti što prije privedeni svrsi, kao što su Kupari. Sramota je naša što i dalje, 20 godina od početka rata, i dalje stoje spomenici zloći koja nas je napala. Oni moraju biti privedeni svrsi – istaknuo je Josipović koji se također osvrnuo na prometnu izoliranost Dubrovačko-neretvnske županije:

– Pitanje povezivanja Dubrovnika s ostatkom Hrvatske kao da je postalo ideološko pitanje. Za mene dugoročno gledano nema nikakvog razloga da ne razumijemo kako nam treba autoput. A nema nikakvog razloga kad skupimo neku kunu da se ne sjetimo mosta o kojem se govori. Budimo ambiciozni, nemojmo željeti malo – poručio je predsjednik.

Nakon pozdravnih govora dodijeljene su nagrade Županije i to Krešimiru Magdiću za životno djelo. Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju  uručena je dobrovoljnom darovatelju krvi Pašku Kužiću iz Staševice te Zračnoj luci Dubrovnik, dok su nagrade za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručene Ivici Martinoviću te klapi Subrenum.
 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist