Županija

Dobroslavić: EU sredstva trebaju biti dostupna svim lokalnim i regionalnim vlastima

U sklopu 19-og Tjedna regija i gradova koji se i ove godine tradicionalno održava u Bruxellesu održana je radionica “Fondovi EU za lokalne i regionalne vlasti u partnerskim zemljama Mediterana” koju je online vodio župan Nikola Dobroslavić .

– Ova je godina prva godina novog dugoročnog proračunskog planiranja EU-a, tzv, višegodišnjeg financijskog okvira, a vanjsko djelovanje čini oko 10% ukupne potrošnje. Dok je za zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje EU-u instrument pretpristupne pomoći nastavljen u drugoj fazi, za zemlje u južnom susjedstvu puno se promijenilo uvođenjem novog Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju pod nazivom Globalna Europa. U Europskom odboru regija naglasili smo da bi u proračunu EU-a sredstva trebala biti dostupna svim vrstama i veličinama lokalnih i regionalnih vlasti te da bi ih trebalo uzeti u obzir tijekom programiranja – naglasio je župan Dobroslavić u svom izlaganju.

Konferencija je imala prilično širok zemljopisni opseg obzirom da su kroz Europski odbor regija okupljeni lokalni i regionalni predstavnici iz svih zemalja Unije za Mediteran, države članice EU-a i partnerske zemlje koje graniče sa Sredozemnim morem. Rasprava se vodila o financijskim sredstvima dostupnima lokalnim i regionalnim vlastima u zemljama od Maroka do Crne Gore, od Turske do Egipta. Kako bi usmjerio kolege iz partnerskih zemalja u ovoj novoj fazi, Europski odbor regija do kraja godine priprema dvije publikacije o financiranju koje su ovim putem najavljene. Na interaktivnoj radionici uz župana Dobroslavića sudjelovali su i stručnjaci iz Europske investicijske banke i Europske komisije.

Pročitajte još

U županiji nabavljaju dodatnu opremu za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora

Dulist

Izmijenjena trasa Libertasovog autobusa u Moluntu zbog izvođenja radova

Dulist

ZBOG ŽALBE Zaustavljen i drugi natječaj za Lučino razdolje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija