Politika

‘DOBRO SE NAVEGAVALO UNATOČ KRIZI’ ‘Prošlo’ izvršenje proračuna za 2020.

'DOBRO SE NAVEGAVALO UNATOČ KRIZI' 'Prošlo' izvršenje proračuna za 2020.

Gradski vijećnici prihvatili su većinom glasova Prijedlog odluke o izvršenju proračuna za 2020. i raspodjeli rezultata poslovanja za 2020. godinu. Prilikom izlaganja gradonačelnik Mato Franković iznio je kako je korona kriza snažno udarila na svjetsko gospodarstvo, a ponajviše na ono Dubrovnika posebno jer je ono visoko ovisno o turističkim aktivnostima.

-Zabilježili smo značajan pad broja dolazaka i noćenja te pad prihoda. Prihod od imovine pao je za 143 milijuna kuna. To je ogroman pad prihoda sa 190 na 46 milijuna. Grad je u trenutcima krize izišao u susret ugostiteljima, obrtnicima, svima koji koriste javne površine, ali i gradske prostore u zakupu i od lipnja prošle godine do listopada je naplaćivao najam po broju noćenja u usporedbi s 2019., a od listopada 2020. do kraja srpnja 2021. nije naplatio uopće ni za zakup ni za javnu površinu svojim korisnicima. U nekonsolidiranim prihodima vidi se koliko smo ovisni u turizmu. Pali su prihodi od poreza za 30 posto u odnosu na 2019. Jedino su rasli primitci od zaduživanja. Kada smo već započeli kapitalne projekte, došla je korona kriza i s obzirom na ugovorne obveze, odlučili smo se uzeti kredit za likvidnost Grada kako bismo pomogli svim socijalnim skupinama. Kad se povuče crta, ipak smo dobro gospodarili novcem i ostvarili smo veće prihode od rashoda. Zato imamo odluku o raspodjeli rezultata poslovanja. Treba to povezati i s kreditnim zaduženjem. Što se tiče aktualnog stanja u prvih pet mjeseci, manje je 25 milijuna prihoda od rashoda, očekujemo u lipnju da će se to povećati. Očekujemo da će turističke aktivnosti dovesti do nivelacije između prihoda i rashoda te da ćemo u rujnu imati sve jasne figure za rebalans – rekao je Franković.

Anita Bonačić Obradović osvrnula se na projekt potpora razvoja ženskog poduzetništva gdje je izvršenje na nuli.

-Jeste li sami ugasili projekt potpore ili nije bilo dovoljno zainteresiranih? Za projekt Respcet the City pokazuje se da je ostalo neutrošeno preko 40 posto sredstava, je li previše planirano, a premalo ostvareno? – pitala je Bonačić Obradović.

Ivan Tropan istaknuo je kako SPD ne može podržati ovaj prijedlog jer je veliki dio sredstava potrošen na plaće zaposlenih. Vijećnik Andro Vlahušić naglasio je kako ovaj proračun jasno ocrtava kakva je bila prošla godina te da su trećina sredstava bila zapravo kreditna sredstva.

-Grad i ovo Gradsko vijeće po pitanju prihoda sudjeluje u tri stavke. Prva su porezi na dohodak i prirezi na dohodak. On je sa 188 milijuna kuna pao na 123 milijuna kuna u 2020. godini. Taj prihod sukladno odluci Vlade od 2023. više neće biti prihod Grada. Tko plaća porez na dohodak? Oni koji žive u Dubrovniku. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko zaposlenika Gradske uprave i ustanova živi van grada. Drugi dio prihoda su komunalne naknade i doprinosi. Naknade su na 50 milijuna kuna,  a doprinosi na 20 milijuna kuna. Treća najveća stvar su prihodi od imovine. Promijenili su se prihodi DPDS-a, žičare, Libertasa, oni koji ovise o broju turista i jedino tu možemo donijeti više prihode. Važna su i potraživanja Grada kako bismo vidjeli kojih je deset vodećih tvrtki koje su Gradu dužne. 15 milijuna kuna nismo naplatili od autobusera, mislim da nema smisla da im damo ikakve povlastice opet, kad su najveći dužnici – iznio je Andro Vlahušić.

Pero Vićan istaknuo je kako će DDS podržati obje točke jer ih se mora staviti u kontekst prošle godine i pandemije.

-Uzmimo za primjer jednu gradski tvrtku. U Sanitatu su plaće užasno loše raspoređene. Imate onog zaposlenika koji naplaćuje kazne i ima koeficijent 1,6, a oni koji se sada hlade imaju koeficijent 3. Nisam promijenio svoju retoriku i stavove oko Sanitata koji radi na javnim površinama u vlasništvu građana Dubrovnika. Mislim da nam je jedan od zadataka da gradonačelnik pokaže dodatnu hrabrost i da sve dodatno izbalansira. Smatram da se u ovom teškom razdoblju dobro ‘navegavalo’, bez ikakvih vidljivih grubih nedostataka i afera – istaknuo je Vićan.

Olga Muratti istaknula je kako je ‘bilo umijeće iz svega ovog izaći’. Rekla je kako će podržati obje točke jer se nisu ukidala prava najugorženijima. Đuro Capor ispred Srđ je Grad istaknuo je kako oni neće podržati ove dvije točke. Pročelnica UO za proračun i financije Anita Burić pojasnila je situaciju s rashodima za plaće zaposlenih.

-U 2020. plaće za zaposlene bile su u iznosu od 178 milijuna kuna. Na plaće gradskih službenika otišao je 41 milijun kuna, a za plaće zaposlenih kod proračunskih korisnika utrošeno je preko 80 milijuna kuna. Odlukom gradnačelnika smanjena je osnovica 1. travnja 2020. za 10 posto zaposlenima u Gradskoj upravi i ona iznosi 3352 kune te je u primjeni još danas. Za 2021. rashodi za zaposlene planirani su u iznosu od 187 miljuna kuna.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović