Hrvatska

Do kraja dana stiže promjena vremena, prognostičari izdali niz upozorenja

Do kraja dana stiže promjena vremena, prognostičari izdali niz upozorenja

Za nedjelju su stručnjaci DHMZ-a objavili više upozorenja na opasne vremenske pojave, ne samo zbog vjetra i kiše, nego i zbog snijega, koji će se zadržavati na podlozi – najprije u gorju, navečer i u nekim nizinama.

Kako najavljuje glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, i tijekom hladnijeg ponedjeljka će još biti i kiše i snijega, uglavnom na Jadranu i jakog vjetra, a u utorak i srijedu stabilnije i sunčanije. No, kao i sredinom mjeseca – osjetno hladnije nego tijekom većine dana ovoga tjedna.

Temperaturnih će “minusa” diljem unutrašnjosti pa i ponegdje uz more biti i u četvrtak, kada je velika vjerojatnost novog naoblačenja, u nastavku tjedna i zatopljenja, uz mjestimične oborine, opet češće na Jadranu i područjima uz njega…

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, nedjelju će obilježiti promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, češćom i obilnijom na Jadranu i uz njega. Uz lokalno izražene pljuskove duž obale mjestimice grmljavina, a u gorju i snijeg, osobito u drugom dijelu dana. Uz pad temperature navečer će snijega biti i u nizinama unutrašnjosti. Nastat će novi snježni pokrivač, u gorju mjestimice deblji.

Umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar u okretanju na sjeverozapadnjak i buru. Najviša temperatura uglavnom između 6 i 11, popslijepodne osjetno niža, osobito u gorju, dok će na Jadranu većinom biti od 9 do 13 °C.

Zbog najavljenog vjetra i kiše meteorolozi DHMZ-a su putem Meteoalarma za cijelo priobalje, dalmatinsko zaleđe, Liku i Gorski kotar izdali narančasto upozorenje. Za Liku i Gorski kotar na snazi je i žuto upozorenje zbog snijega, a na snijeg meteorolozi žutom uzbunom upozoravaju i ostatak Hrvatske. Kako najavljuju, na zagrebačkom i području cijele sjeverozapadne Hrvatske očekuje se do 10 cm snijega, u Slavoniji i Baranji do 15, a u Lici i Gorskom kotaru do 20 cm snijega.

U ponedjeljak promjenjivo oblačno, na Jadranu mjestimice kiša, osobito na jugu, u unutrašnjosti povremeno pljuskovi susnježice i snijega, Gorskome kotaru i Lici daljnje povećanje snježnog pokrivača, a u Podravini bi oborine mogle i posve izostati.

Vjetar slab do umjeren, prijepodne jugozapadni i zapadni, popodne sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu ujutro ponegdje još umjerena bura, prijepodne uglavnom umjeren do jak jugozapadnjak i jugo, prema kraju dana u okretanju na sjeverozapadnjak i buru, najprije na sjevernom dijelu gdje će biti i olujnih udara.

Najniža temperatura od -4 do 1, na Jadranu od 2 do 7 °C. Najviša dnevna od 0 do 4 na kopnu, te od 6 na sjevernom do 13 °C na južnom dijelu naše obale Jadrana.

U utorak i srijedu djelomice ili pretežno sunčano, ujutro ponegdje i maglovito. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka u osjetnom padu, pa će u utorak i srijedu mjestimice biti i umjerenog do jakog mraza. Danju pak prohladno. Na Jadranu od utorka uglavnom pretežno sunčano. U utorak vrlo jaka bura, a u srijedu uglavnom umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura u osjetnom padu, osobito jutarnja i to prema kraju razdoblja kada je na sjevernom dijelu moguć ponegdje i slab mraz. Danju razmjerno svježe.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 24. siječnja, narančasto upozorenje za područje gospićke regije, kninske regije, riječke regije, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerić, Velebitskog kanala te Dalmacije, o čemu je izvijestilo Ravnateljstvo civilne zaštite na svojim stranicama.

Na području gospićke regije očekuje se u noći i ujutro olujni udari jugozapadnjaka i južnog vjetra, a navečer sjevernog i sjeveroistočnog. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. Lokalno obilna kiša s količinom oborina od 50-90 mm. Stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskom kotaru. Visina snijega 10-20 cm.

– Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, upozoravaju meteorolozi.

Na području kninske regije očekuju se olujni udari juga, a navečer sjevernog vjetra. Najjači udari vjetra 65-85 km/h. Lokalno obilna kiša. Količina oborine 50-70 mm.

– Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, navode meteorolozi u upozorenju.

Na području riječke regije očekuju se u noći olujni udari jugozapadnjaka, a popodne i navečer bure i sjeverozapadnjaka. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. Mjestimice obilna kiša. Količina oborine 60-90 mm.

– Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, stoji u upozorenju meteorologa.

Na području zapadne obale Istre očekuje se mjestimice jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na vrlo jaku tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-100 km/h.

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, pozivaju meteorolozi u upozorenju.

Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navodi se u upozorenju meteorologa.

Na području Velebitskog kanala očekuje se jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na buru. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, stoji u upozorenju meteorologa.

Na području Dalmacije očekuje se jako, mjestimice vrlo jako jugo i jugozapadni vjetar navečer u okretanju na tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-100 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navode meteorolozi u svojem upozorenju.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist