Aktualno

Djeca iz Doma ‘Maestral’ provela su u dolini Neretve nezaboravan dan

Djeca iz Doma 'Maestral' provela su u dolini Neretve nezaboravan dan

Dvadesetak štićenika Dječjeg doma ‘Maestral’ iz Splita posjetilo je Dubrovačko-neretvansku županiju. Iako je većina nas imala prilike upoznati velik dio Hrvatske, nisu svi bili te sreće. Upravo zato, Zaklada ‘Hrvatska za djecu’ provodi samostalni projekt ‘Upoznaj Hrvatsku – darovi prirode’. Djeca iz splitskog Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u dolini Neretve provela su nezaboravan dan.

-Projekt je namijenjen djeci iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Cilj projekta je za ranjivu skupinu djece osmisliti jednodnevne izlete na plantaže lavande, aronije, masline i mandarina. Osim edukacije o uzgoju i mogućnostima koje pruža uzgoj navedenih kultura te upoznavanja s potencijalnim zanimanjima i potencijalima OPG-ova, projektom smo željeli osigurati poboljšanje emocionalnog statusa djece iz institucija, osnažiti ih, promijeniti njihovu dnevnu rutinu i utjecati na njihov osjećaj osobne sreće i zadovoljstva! – ističe upraviteljica Zaklade ‘Hrvatska za djecu’ Renata Gubić.

Mandarine su počele stizati na police u trgovinama, na tržnice, a oni su se zaputili na izvorište najboljih mandarina. U dolinu Neretve otišli su vidjeti kako se mandarine uzgajaju, beru i uživati u mirisima i okusima slasnog voća. Sve odgovore o mandarinama, ali i puno više od toga, pronašli su u Agro etno parku Žabac. Brali su mandarine, učili o njima, ali i o životu uz Neretvu, o tradiciji i hrani. A spoj su lancarice: hrabre i snažne žene koje su uz sav teret života važnu zadaću imale i na rijeci jer su konopima vukle neretvanske lađe. I oni su se provozali tom opjevanom lađom i uživali u flori i fauni.

Nakon cjelodnevnog izleta, uz nabrane mandarine i za prijatelje iz Doma koji nisu bili s njima, polako se vraćaju uobičajenim aktivnostima. Ali ne prije nego su pogledali najvažnije mjesto ovoga ljeta – Pelješki most.

Projekt ‘Upoznaj Hrvatsku – darovi prirode’ do kraja godine razveselit će još brojnu djecu u Istri gdje će prisustvovati branju maslina.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist