Zanimljivosti

Djeca ispunila Znanstvenu knjižnicu

djeca znanstvena 03

Zavičajne priče sabrane u zbirkama Tereze Buconić Gović "Priče uz popret" 1 i 2 okupile su ovog utorka u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik veliki broj djece i roditelja, koji su sa zanimanjem slušali narodnu predaju vezanu uz nadolazeći Dušni dan i blagdan Svih svetih.

 
Bila je to prigoda djecu upoznati i s prostorom Znanstvene knjižnice u okruženju vrijednih zbirki knjiga koje se čuvaju u palači. Priče su čitale profesorice hrvatskog jezika Tajana Martić i Anka Jelić Kovačić, a događaj je organiziran uz Mjesec hrvatske knjige.

Sukladno običajima Dušnog dana i Svih svetih, u pričama je bilo riječi o narodnim običajima i vjerovanjima. Djeca su upoznata i s procesijom duhova, konjanicima bez glave, ponoćnim događajima iz davnih predaja, saznali što je „podne rogato“…
 
Djeca su i sama pričala priče okupljenima, a i nakon tratamenta nastavilo se s pričanjem! Stoga je druženje s „pričama uz popret“ nastavljeno i do kasnijih ura.

Na radoznala dječja pitanja o knjiškoj građi u čitaonici Znanstvene knjižnice, povijesti i književnosti Dubrovnika te knjigama u kojima se mogu pronaći odgovori na sva pitanja, rado su u neformalnom druženju uz čaj odgovarale knjižničarke Marinka i Silva.
 
Prvi susret s djecom u Znanstvenoj knjižnici samo je uvod u brojna druženja koja će prigodno za najmlađe biti organizirano u istom prostoru tijekom nadolazećih mjeseci.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist

[FOTO] ‘BLUE STEM’ Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković podučavali osnovnoškolce

Dulist