Aktualno

DIRLJIV OPROŠTAJ OD MIŠE MARTINOVIĆA ‘Bio si tako velik i svoj, a tako drag, naš, dodirljiv…’

DIRLJIV OPROŠTAJ OD MIŠE MARTINOVIĆA 'Bio si tako velik i svoj, a tako drag, naš, dodirljiv...'

Dubrovnik se s tugom u srcu oprašta od velikog glumca i gospara Miše Martinovića, koji nas je u 95. godini života napustio ove nedjelje. Prijatelji i kolege opraštaju se emotivnim porukama na društvenim mrežama od dubrovačkog velikana, svatko sa svojim uspomenama.

-Adio Vam dragi gospar Miše. Prošle godine ste nas, okruženi obitelji, srdačno primili u Vaš dom gdje ste nam evocirali crtice iz svog bogatog osobnog i glumačkog života. Vrijeme nikada neće izbrisati taj poseban sjaj u očima… Hvala Vam na svemu gospar Miše. Počivali u miru – napisali su djelatnici Doma Marina Držića.

-Umro nam je naš veliki Miše Martinović! Moj dragi, najdraži Mihajlo koji će to ostati dok se nas dva opet ne sretnemo u plavetnilu dubrovačkog neba. Živio zauvijek, tako dragi čovječe – oprostio se od gospara Martinovića dubrovački kulturni djelatnik Mišo Mihočević.

-Zbogom, dragi naš Miše. Neizmjerno puno si dao i ostavio hrvatskoj kulturi! Danas je opet jako tužan dan za hrvatsko glumište. Bio si tako velik i svoj, a tako drag, naš, dodirljiv… Uživaj u zagrljaju Božjem – to je mjesto koje si uistinu zaslužio – poručila je Marija Babić Filipović iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika.
-Veliki, jedan od najvećih glumaca i predivan gospar… Duboko utisnut u svaki dubrovački kamen, falit će neizmjerno… – nadovezala se na njenu objavu kazališna redateljica Nenni Delmestre.

-Miše Martinović… Velikan hrvatskog glumišta i jedan od posljednjih gospara… Adio Gosparu… – oprostio se od gospara Martinovića Đelo Jusić Jr.

-Dragi Mišo! Puno puno ti hvala za svaku rečenicu i ulogu i svaki trenutak koji si meni i svima posvetio! Bio si velik glumac, ali i osoba! Zbog tebe sam se počeo baviti teatrom i ti si taj koji si me prvi put iz naše ulice Božidarevićeve odveo u teatar i reko mi: mali ovo je dobro za tebe! I od onda moj život si promijenio! Hvala ti na tome! Obitelji Martinović moja sućut! – napisao je dubrovački glumac i redatelj Robert Bošković.

‘Otišao je veliki hrvatski umjetnik gospar Miše Martinović. Veliki dubrovački glumac, veliki hrvatski domoljub!’, ističe župan Nikola Dobroslavić.
-Silno je volio svoj Grad, a mi smo iskreno voljeli njega. Hvala mu za sve što nam je pružio i neka mu je laka hrvatska zemlja – županove su riječi.
Gospar Miše je kao ‘veliki interpret dubrovačkog repertoara’ obilježio čitavu epohu dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara.
-Ne postoji dubrovački trg, ulica, tvrđava koju Miše Martinović nije obilježio veličanstvenošću svojeg glumačkog umjeteonstva. Gospar Miše Martinović ostat će zapamćen kao nositelj klasičnog repertoara Igara: Držića, Vojnovića, Shakespearea, ne libivši se ni pučkog odraza Grada u kultnoj «Kafetariji», niti avangardnih iskoraka u Parovom «Areteju», sveudilj ostajući najvjerniji iskazu dubrovačke tradicije. Pored glumačkog poziva, gospar Martinović bit će zapamćen po ustrajnom radu na očuvanju dubrovačkog govora. Kreacije Miše Martinovića ubrajaju se u antologijski zbir dramskog programa Igara, postavivši trajne zasade ambijentalnog teatra kojem Igre streme i dalje. Gospar Miše Martinović ostat će vazda inspiracijom za nove naraštaje koje se mogu ogledati u njegovom vedrom duhu, posvećenosti, profesionalizmu i dječjoj zaigranosti – poručuju iz Dubrovačkih ljetnih igara.
-Članom ansambla Kazališta Marina Držića postaje 1950. godine, a prvu ulogu na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvaruje 1951. Bila je to uloga Mara u Držićevu «Dundu Maroju», nakon čega su se nizala njegova antologijska ostvarenja Držićevih likova na Igrama: Bokčilo i Dundo Maroje u «Dundu Maroju»), Pasimaha i Dundo Niko u «Skupu», Dživo i Stanac u «Noveli od Stanca» te Kupido i Grižula u istoimenoj komediji. Njegove kreacije Vojnovićevih likova jednako su antologijske: Vuko, Lujo Lasić gospar Lukša kao i gospar Niko u «Dubrovačkoj trilogiji» te Niko Martinović u «Ekvinociju». Svojom interpretacijom spomenutih likova iz dubrovačke dramske književnosti, Miše Martinović nesumnjivo je stvorio teško dodirljive kanone. Legendarna su i njegova ostvarenja Areteja u Krležinu «Areteju», Frana kafetijera u Goldonijevoj «Kafetariji», Kreonta u Euripidovim «Feničankama», Tezeja u Sofoklovom «Edipu na Kolonu», da spomenemo samo neke od gotovo šezdeset različitih likova koje je utjelovio u svojih šest desetljeća na Dubrovačkim ljetnim igrama. Njegov Knez koji u grimiznom plaštu s tarace Sponze izgovara «Neka uđu» čime se svečano otvara festival svako ljeto, postao je mjerom te počasne uloge. Godine 1990. dodijeljena mu je Nagrada »Vladimir Nazor« za životno djelo, a 2009. Grand Prix Orlando za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Igara. Hvala mu na svemu! – napisali su iz Igara.
U Facebook grupi Jedno drugo vrijeme, vrijeme dobrih duhova od Grada, Dubrovčana dobra duha, od ovog se velikog dubrovačkog glumca oprostio i Neno N Kera:
‘Ta Ljeta
Te Igre
Ti Teatar
Ta glumačka legenda Grada.
Toliko bi mogao napisati da ne bi stalo u najveći libar.
I neću, on ga je već za života ispisao.
Doajen glumišta i čovjek.
Dundo Miše Martinović.
Vrijeme rastanka.
Ostaje zauvijek sa nama.
Naklon duboki.
Ad Eternum.’

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist