Sport

DIREKTOR DUMOTIONA ALEN BOŠKOVIĆ Teško smo pogođeni krizom, ali sportaši se nisu navikli žaliti

DIREKTOR DUMOTIONA ALEN BOŠKOVIĆ Teško smo pogođeni krizom, ali sportaši se nisu navikli žaliti

Direktor ‘DuMotiona’ Alen Bošković, kako nam tvrdi, bez obzira što je dubrovački polumaraton drugu godinu za redom odgođen, ne miruje s pripremama za mjesece pred nama. Za DuList, Bošković je otkrio kakve aktivnosti nam pipremaju te se kao tajnik Dubrovačkog saveza športova osvrnuo na stanje u sportu u kontekstu sveprisutne krize.

Posljednju aktivnost ste imali krajem svibnja. Zbog pandemijskih okolnosti, vjerujem da je organizacija bila utoliko zahtjevnija. Kakvi su planovi za mjesece ispred nas?
S obzirom na situaciju na globalnoj razini, izuzetno mnogo se promijenilo na tržištu masovnih događanja. Ono što je znakovito, a to je vidljivo po Olimpijskim igrama, je da se ti sigurnosni, zdravstveni protokoli prilagođavaju trenutnoj epidemiološkoj situaciji koja je bila od područja do područja. Mi smo u ovu godinu, a nakon što je 2020. bila takva kakva jest pa je zbog velikih nepoznanica sve bilo prebačeno ili otkazano, ušli s očekivanjima. Nadali smo se da ćemo kroz razdoblje proljeća doći do procijepljenosti u Hrvatskoj i da će se to poklopiti s Europom i svijetom kako bi mogli imati veći broj dolazaka inozemnih trkača jer je naš događaj poprilično međunarodan. Međutim, zbog trećeg vala nije bilo mogućnosti napraviti dobru pripremu za natjecanje koje smo planirali u zadnjem tjednu travnja. Onda smo donijeli u veljači odluku o ponovnoj odgodi na način da se cijeli DuMotion Runners’ Days koji je bio planiran kao šesto izdanje prebaci u 2022. Aktivnosti koje smo željeli prikazati i nastaviti kroz 2021. su se odnosile na dva događaja – jedan u svibnju koji je bio Ruway run na pisti Zračne luke Dubrovnik koja je uspješno prošla već drugu godinu i ona je bila kompenzacija onome što se nije moglo napraviti na masovnijem planu jer je bila limitirana na 100 trkača. Ta aktivnost je u razdoblju ljeta povećana za provođenje Erasmus plus projekta kojeg radimo u suradnji sa šest europskih partnera, a on je fokusiran na volontere u sportu i volontiranje na sportskim manifestacijama gdje je DuMotion, odnosno Dubrovački savez športova nositelj. Za listopad planiramo utrku koja bi bila na prostoru Babinoga kuka, odnosno Uvale Lapad u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo s naglaskom na osviještenost u borbi protiv karcinoma dojke. Taj dio pokušat ćemo dići na još veću razinu šetnjom ili trčanjem naših sugrađana na pet ili deset kilometara.

S obzirom na COVID krizu, kako se diše u redovima vaših sponzora?
Sponzori i partneri poprilično razumiju situaciju. Jako je bitno da smo gotovo sa svim nastavili suradnju u nekom od oblika koji je bio prisutan i prije samog COVID-19, bilo kroz kompenzacije ili financijska sredstva. Svjesni smo da je golemi dio suočen s krizom. Nismo očekivali, niti možemo, dobiti obim pomoći kao što smo dobivali prije, ali izuzetno sam ponosan na to da ovaj projekt i dalje ima dobre veze sa svim partnerima iz privatnog i javnog sektora. Osobno i cijeli tim DuMotiona im se zahvaljuje na podršci te onome što nam pružaju i u ovim trenutcima. Nadam se kad izađemo iz svega da ćemo moći dodatno oplemeniti našu suradnju, a uvjeren sam da dio onoga što nam daju, našom dobrom organizacijom mi njima vratimo na način da oni itekako osjećaju kako su pridonijeli nečemu što je društvena vrijednost.

Čitavo vrijeme ste u kontaktu i s trkačima. Kako oni nadoknađuju izostajanje manifestacija?
Bitno je naglasiti da smo dva puta odgodili događaj unutar 12 mjeseci. U drugoj smo godini COVID-19. Korespodencija s trkačima je na izuzetno visokoj razini. Razumjeli su situaciju u kojoj se nalazimo. Naš projekt je drukčiji, on nije samo natjecateljskog karaktera. On je sadržajniji, ima nekoliko događanja. Trkački koji dolaze u Dubrovnik zadržavaju se u destinaciji četiri do pet dana. Imati projekt kojeg ne možete iskonzumirati do kraja u kojem postoje pravila u skladu s preporukama nacionalnog i lokalnog Stožera civilne zaštite daje novi pogled. To onda nije to ono zadovoljstvo u potpunosti kojeg bi trkači imali da je isproducirano kako je zamišljeno. Stoga smo u stalnom kontaktu sa svima. Redovito ih obavještavamo o svim promjenama. Putem društvenih mreža, emaila, telefona… komuniciramo pravodobno. Što tim DuMotiona odluči isti dan se prenose informacije sudionicima i onima koji su platili svoje startnine. Imamo puno upita iz inozemstva, hoće li se otvarati prijave za 2022. Možemo garantirati da će ono što su oni željeli u Dubrovniku to i dobiti kad se događaj održi. U Dubrovniku se veliki broj ljudi u zadnjih 16 do 18 mjeseci počeo kretati na način da koriste bicikle, hodaju ili trče. Čim se dogodi neka utrka, imaju svi pozitivnu rekaciju.

Konačno je obnovljena bivša zgrada Hotela Stadion čime će i naši vaterpolisti dobiti adekvatnije uvjete za rad. Što je s ostatkom sportske infrastrukture, konkretno dvoranom u Gospinom polju koja bi trebala biti spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo?
Grad Dubrovnik i Dubrovački savez športova te profesori iz Zagreba Zrinko Čustonja i Dario Škegro su izradili Strategiju sporta Grada Dubrovnika u razdoblju za sljedećih deset godina i prema tome je osnovni cilj izgradnja Sportske dvorane jer imamo nedostatak prostora kod dvoranskih sportova. Taj proces je pokrenut i koliko imam informaciju, on je u tijeku. Potrebno je prvo riješiti imovinsko-pravne odnose. Poprilični smo optimisti i nadamo se da ćemo za Svjetsko rukometno prvenstvo koje nije tako daleko moći uživati u utakmicama u Dubrovniku. Ovaj put zbilja očekujem da ćemo moći reći da u Gradu imamo reprezentativan objekt koji će prije svega zadovoljiti potrebe naših sportaša jer oni imaju nedovoljno prostora za rad počevši od bazena u Gružu do atletske staze. Ne znam koliko će dugo trebati dok shvatimo da je sport nešto neophodno da bi se društvo izgradilo kao zdravije i kvalitetnije kako bi sutra imali dobre ljude koji će participirati u svim sektorima. Sportaši su osobe koje izlaze iz sustava i spremni su ponuditi društvu puno više. Uvjeren sam da će kontinuitet ove gradske vlasti na čelu s Matom Frankovićem, koji je izrazito spreman na razgovor, za rezultat imati poboljšanje sportske infrastrukture i izgradnju sportskih objekata. Grad će time dobiti još jedan element kojem će se moći ponositi.

Kakvo je onda trenutno stanje u dubrovačkom sportu s obzirom na COVID krizu?
COVID kriza je žestoko pogodila sve sektore. Međutim, najteže je pogođen turistički sektor koji u Dubrovniku daje veliki postotak udjela u proračunu grada. Gradska uprava je reagirala na način da je donijela privremene mjere uštede u koje je sport uklopljen s onim iznosima koji su bili nužni. U proteklih 14 mjeseci mi smo u suradnji s Gradom uspjeli iskontrolirati redovite uplate prema stručnom radu i programima klubova koji su održavali svoju djelatnost te sudjelovali na natjecanjima. U privatnom sektoru više nema viška sredstava koji bi se mogli preusmjeriti kao donacije sportskim klubovima. Svi su klubovi u teškoj situaciji. Sportaši se nisu navikli pretjerano žaliti. Oni se okreću sebi kad je problem i koncentriraju se zadržati ono što je važno, a to je kontinuitet nastupa na natjecanjima. Za sad to svi uspijevaju i nije više pitanje alarma, on je upaljen odavno. Pitanje je hoćemo li s Gradom koji je vrhunski partner, ali i ostatkom zajednice, uspjeti premostiti problem do 2022. kad ćemo osjetiti veći priljev sredstava. Apeliram na suosjećanje prema onima koji redovito rade i trude se u sportu te sada imaju problema. U ovim prilikama funkcioniranje sporta bez društvenog udjela je gotovo nemoguće. On će im to vratiti mnogostruko. Nemojte zaboraviti da je pet tisuća sportaša direktno ili indirektno uključeno u rad u Dubrovniku, a to je golemi broj djece, mladih i onih kojih su na pragu profesionalizma.

Iz tiskanog izdanja od 4. kolovoza 2021.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist