Kultura

DEZINFORMACIJE Dubrovačke ljetne igre tek imaju donijeti odluku o održavanju ”Elementarnih čestica”

DEZINFORMACIJE Dubrovačke ljetne igre tek imaju donijeti odluku o održavanju ''Elementarnih čestica''

Uprava Dubrovačkih ljetnih igara bi željela odigrati predstavu ”Elementarne čestice” Michela Houellebecqa u sklopu ovogodišnjeg programa Dubrovačkih ljetnih igara kako je to prvotno i bilo najavljeno, potvrdila je u utorak glasnogovornica Dubrovačkih ljetnih igara Karla Labaš.
Istaknula je kako je za predstavu koja je uklonjena s programa jer ”njezino izvođenje predstavlja sigurnosni rizik” ipak potrebno dobiti potvrdu MUP-a o tome kako će sigurnosno osigurati izvođenje, ali i ispitati sve pravne aspekte slučaja.
”Moramo utvrditi i tko snosi odgovornost u slučaju i najmanjeg incidenta”, rekla je Labaš te istaknula kako će konačnu odluku donijeti s članovima Festivalskog vijeća i Upravnog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara u što kraćem roku.
Inače, predstava ”Elementarne čestice” maknuta je s programa Igara nakon što je Županija dubrovačko neretvanska tražila od Vlade procjenu sigurnosti za izvođenje predstave jer je autor Michel Houellebecq poznat po svojim stavovima u kojima žestoko kritizira islam.
Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je pak nedavno kako zbog stavova autora koji mogu vrijeđati Dubrovčane i njihove goste ne može podržati predstavu, a iz Uprave Igara odgovorili su kako ”Elementarne čestice” nemaju nikakve veze s islamom već pričaju o ljubavi između muškarca i žene.
Nakon što je prošli tjedan otkriveno kako je MUP utvrdio postojanje sigurnosnog rizika, o ovom slučaju oglasilo se i Ministarstvo kulture koje je poručilo kako se ne može miješati u umjetničke slobode, no kako u ovom slučaju ne može ignorirati procjenu MUP-a. Odluku o održavanju predstave prepustiti su autonomno Dubrovačkim ljetnim igrama, a prema neslužbenim informacijama konačna odluka očekuje se do petka suprotno brojnim medijskim napisima koji su održavanje predstave već predstavili kao gotovu stvar.

Pročitajte još

[FOTO] NAGRADA HAZU Mari Marić priznanje za monografiju o Lokrumu

Dulist

Predstavom ‘Umišljeni bolesnik’ Flika proslavlja 40 godina rada

Dulist

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist