DuList INUrednički izbor

DEVETOGODIŠNJI ‘QUARTER HORSE’ Divine – novi član u ergeli Kojana

DEVETOGODIŠNJI 'QUARTER HORSE' Divine – novi član u ergeli Kojana

Devetogodišnji konj Divine američke pasmine ‘Quarter Horse’ novi je član ergele ‘Kojan Korala’. Riječ je o pasmini jake konstrukcije i kraćih nogu koja je izvrsna za konavoske terene, a trenira se ‘Western’ stilom, otkrio je Pero Kojan, vlasnik ergele i zaljubljenik u te veličanstvene životinje. Divine je treći konj kojeg su kupili, a stigao je iz Slovenije. Odmor za dušu i tijelo Kojan spominje kako će konavoski centar za rekreacijske aktivnosti ‘Kojan Koral’ uskoro proslaviti 20 godina postojanja. Dugi niz godina njegovi konji posjetiteljima pružaju odmor za dušu i tijelo, dopuštajući im da na njihovim leđima upoznaju konavosku prirodu i iskuse jahanje. Konji, baš kao i ljudi, imaju svoj radni vijek pa su tako tijekom posljednjih 10 godina u ‘Kojan Koralu’ radili na obnavljanju ergele. Ove su godine investirali u tri nova konja pa ih trenutno imaju šest, a iduće godine planiraju kupiti još jednoga kako bi ostvarili idealan kapacitet od sedam konja.
—Neki konji su u penziji, smjestili smo ih u ‘starački dom’ u Bjelovar. Tamo se brinu za njih, ne idu više na jahanje odnosno ne rade, nego slobodno žive. Oni su tamo na pansionu jer smo im htjeli omogućiti da lijepo uživaju u starosti na slobodi – rekao je Kojan.

Konji kao tinejdžeri
Dodao je da su mladi konji kao tinejdžeri – željni igre i zabave, a na jahanje u ‘Kojan Koral’ dolaze većinom oni koji nikad nisu sjeli na konja. Zbog toga je važno da konj bude i psihički zreo kako bi mogao nekoga ponijeti na svojim leđima.
—Kad uvodimo novog konja, važno je da uđe u društvo starijih i iskusnijih jer oni uče od svojih kolega, a taj nam je proces značajan jer ja uvijek napominjem da mi ne radimo s ljudima nego s konjima. Mi konje pripremamo za ljude – naglasio je Kojan. Inače, idealni radni vijek za konja je između šest i 20 godina starosti. Na samom početku života ipak su premladi za jahanje, a obično žive oko 25 godina.
— Imali smo jednog konja koji je doživio čak 31 godinu, a nije radio zadnjih 5, 6 godina života i to je teret posla, ali ujedno i ljubav prema životinjama koje imamo jer se i dalje brinemo za njih bez obzira na to što više ne mogu raditi. Tek nakon tri godine konj je spreman preuzeti sedlo, a onda i jahača. Sve ispod toga bilo bi zlostavljanje životinje jer konj nije spreman niti fizički niti psihički na opterećenje. Kad navrše tri godine počinje ujahivanje nakon kojeg su potrebne bar još tri godine da bi konj bio spreman za terensko jahanje – objasnio je Kojan. Na pitanje koliko je izazovno raditi taj posao rekao nam je: ‘Konji su zapravo rutina koju kad postignemo, imamo mir u štali. Ovo što mi radimo, sasvim je drukčije od onoga što radi netko tko doma ima svog konja. Ovo je zaista specifično i nije za svakoga. Iskustvo koje mi trebamo pružiti posjetiteljima, mora biti sigurno i dobro i to se trudimo svih ovih 20 godina’.

Mirna Njirić

Objavljeno u tiskanom izdanju 21. rujna 2022.

DEVETOGODIŠNJI 'QUARTER HORSE' Divine – novi član u ergeli Kojana

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist