Zanimljivosti

DETALJI BORAVKA ELIZABETE II. U GRADU ‘Kraljica ne jede kamenice, riba ok’

DETALJI BORAVKA ELIZABETE II. U GRADU 'Kraljica ne jede kamenice, riba ok'

Državni arhiv u Dubrovniku objavio je povijesne dokumente koje čuvaju, a vezani su uz posjet kraljice Elizabete II i princa Philipa, vojvode od Edinburgha u listopadu 1972. godine.

Kraljica je u Dubrovniku boravila dva dana, 19. i 20. listopada, a bila je smještena u Hotelu Excelsior. Večera ‘u čast Njezinog Kraljevskog Veličanstva Kraljice Elizabete’ se održala u hotelu Argentina. Prema dostupnim dokumentima, početkom listopada 1972. godine poslan je prijedlog s pet menija, a navedeno je kako se može praviti kombinacija iz svih predloženih.

Zanimljivo je kako se u pisanim bilješkama može iščitati kako kraljica ne jede kamenice. Istaknuto je dalje kratko: ‘Riba ok, ne pretrpati. Vino da’. Navodi se i kako je potrebno naručiti četiri buketa, dva za dolazak kraljice, a dva za njezin odlazak iz Grada.

Tijekom boravka u Dubrovniku razgledala je povijesnu jezgru. Posjetila je ljekarnu Male braće u Franjevačkom samostanu, Sponzu, Pomorski muzej, Knežev dvor, prošetala Stradunom, napravila đir zidinama…

DETALJI BORAVKA ELIZABETE II. U GRADU 'Kraljica ne jede kamenice, riba ok' DETALJI BORAVKA ELIZABETE II. U GRADU 'Kraljica ne jede kamenice, riba ok' DETALJI BORAVKA ELIZABETE II. U GRADU 'Kraljica ne jede kamenice, riba ok' DETALJI BORAVKA ELIZABETE II. U GRADU 'Kraljica ne jede kamenice, riba ok' DETALJI BORAVKA ELIZABETE II. U GRADU 'Kraljica ne jede kamenice, riba ok'
Foto: Državni arhiv u Dubrovniku

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist