Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Članstvo u EU otvorilo je općini Orebić nove perspektive planiranja

tomislav ancic02

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježila je desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Načelnik općine Orebić Tomislav Ančić

Razvoj Republike Hrvatske možemo podijeliti na tri dijela – ratno razdoblje, poraće i članstvo Hrvatske u EU. Članstvo RH u Europskoj uniji omogućilo nam je brži razvoj putem pristupa EU fondovima i otvorilo nam nove perspektive planiranja i realiziranja važnih projekata. Važno je napomenuti da bi realizacija bilo kojeg važnog i značajnog projekta na području općine bila gotovo nemoguća bez EU fondova ili bi realizacija takvih projekata puno duže trajala.

Europski fondovi nam olakšavaju i omogućavaju provedbu niza važnih i značajnih projekata koji će osigurati veću kvalitetu života građanima, ali i omogućiti odnosno stvoriti preduvjete za infrastrukturne projekte koji će dovesti do novih ulaganja, gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta. Općinu Orebić u budućem razdoblju očekuju najvažniji infrastrukturni projekti poput zaobilaznice Orebića, trajektne luke Perna, i Aglomeracije Orebić koji će također većim dijelom biti financirani iz EU fondova.

Izgradnja Osnovne škole Orebić

skola orebic

Projekt vrijedan 32 milijuna kuna. Učenicima je na raspolaganju 8 prostranih učionica razredne nastave, 7 učionica za predmetnu nastavu – što uključuje i posebne kabinete za pojedine predmete, specijalizirani kabinet informatike i knjižnicu. Također, izgrađena je i polivalentna školska sportska dvorana sa svlačionicama, sanitarijama i pratećim sadržajem, kao i vanjsko igralište na krovu zgrade.

Sportski centar Orebić

SRC orebic

Ukupna vrijednost radova iznosi 2,2 milijuna kuna. Uređeno je košarkaško i malonogometno igralište s tribinama i reflektorima.

Projekti izgradnje vodoopskrbne mreže na području općine Orebić

Projekt: Izgradnja vodoopskrbne mreže predjela Podgorje koji obuhvaća 4,5 kilometara cjevovoda te 46 priključaka. Izgradnjom navedenih objekata omogućava se pristup javnoj vodoopskrbi stanovnicima naselja Krmen, Gurića selo, Lampalovo i Bilopolje, koji su dobivali vodu cisternama. Ukupna vrijednost projekta je 14,8 milijuna kuna. Projekt: Rekonstrukcija crpne stanice Dingač. Ukupna vrijednost projekta je 11 milijuna kuna. Projekt je od iznimne važnosti za vodoopskrbu naselja Potomje, Pijavčino, Kuna Pelješka, Donja Banda i Oskorušno na području Općine Orebić, kao i za vodoopskrbu Općine Trpanj u sušnim razdobljima kada kapaciteti lokalnog izvora Orah nisu dostatni. Projekt: Izrada studijske projektne dokumentacije i dokumentacije za nadmetanje u sklopu EU projekta Aglomeracije Orebić čija je ugovorena vrijednost 8,1 milijun kuna. Projekt Aglomeracije Orebić obuhvaća područje Basine na zapadnom dijelu Vignja do Postupa s istočne strane i zasebne projekte za područja mjesnih odbora Lovište i Trstenik.

orebic vodovod podgorje

Pročitajte još

Novi vozni red za dio linija Libetrasa, ponovno vozi i linija za Bosanku

Dulist

FESTIVALI, RADIONICE, POP-UP DOGAĐAJI Predstavljen projekt ‘TUI Colourfull Cultures Croatia’

Dulist

Idu li studij i sport ruku pod ruku? Saznajte od vrhunskih dubrovačkih sportaša!

Dulist