Kultura

DESETA OBLJETNICA MIDSUMMER SCENE FESTIVALA Darija i Jelena stvorile kazališnu čaroliju na Lovrjencu

Darija Jelena

Deseto izdanje Midsummer Scene Festivala slavi dvije Dubrovkinje, Dariju Mikulandru Žanetić i Jelenu Maržić, koje su 2013. godine krenule u poslovnu avanturu, a san im je bio festivalu na engleskom jeziku jer su znali da u Dubrovniku i šire ne postoji ništa slično. Priznanje za njihov trud i rad, odali su posjetitelji koji su napunili tvrđavu Lovjernac.

-Ponos i sreća te brojne emocije preplavljuju nas što slavimo desetu obljetnicu festivala Midsummer Scene. Bilo je tu uspona i padova, velikih problema i pomisli od odustajanja i nemogućnosti za krenuti dalje, ali sve smo to uspješno prebrodili i dodatno se osnažili te napredovali – ističe Darija Mikulandra Žanetić.

O samom začetku i odabiru idealne lokacije festivala više je izdovila Jelena Maržić:
-Naš festival počinje uvijek oko prvog dana ljeta, po tome je nastao i naziv Midsummer Scene, što bi u prijevodu značilo scene/prizori mladog ljeta. Znali smo da želimo raditi kazalište na otvorenom na nekoj lijepoj povijesnoj lokaciji, a obzirom da smo prve godine odlučili krenuti sa Shakespeareom bili smo uvjereni da je Lovrjenac idealan prostor i od milja ga nazvali naš kameni Globe. Tvrđava Lovrjenac sama po sebi priča tisućljetne baštinske priče i ima jednu posebnu čaroliju koja posebno dolazi do izražaja kada se na njoj odvija kazališna predstava!

Prisjetile su se kako je u samom početku festival trajao sedam dana te bio izuzetno prepoznat i posjećen, a dobio je i vrhunske kritike, ali i na suradnje koje su s godinama rasle.

-Izuzetno smo ponosni i na brojne suradnje i koprodukcije s kulturnim institucijama grada Dubrovnika poput Doma Marina Držića s kojima smo uprizorili nekoliko posebnih događanja i predstavu na engleskom jeziku posvećenu najvećem hrvatskom komediografu Marinu Držiću. Tu su i Kazalište Marina Držića, Dubrovački muzeji, Državni arhiv u Dubrovnika, Dubrovački simfonijski orkestar, Umjetnička galerija Dubrovnik i drugi! – zaključuje Darija.

 

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist