Aktualno

DERUTNA ČEKA OBNOVU Na crkvu sv. Roka na Boninovu postavljena zaštitna skela, zaustavljeno urušavanje

DERUTNA ČEKA OBNOVU Na crkvu sv. Roka na Boninovu postavljena zaštitna skela, zaustavljeno urušavanje

Zapuštena, obrasla bršljanom, gotovo u cijelosti ‘preuzeta’ raslinjem i u lošem stanju – crkva svetog Roka na Boninovu već dugo vremena stoji i čeka bolje dane. Brojni naši sugrađani često su se pitali kada će se napokon započeti s obnovom ove crkvice i hoće li se pak pustiti da u cijelosti propadne. Tračak nade za crkvicu pojavio se prije nekoliko dana. Naime, kako se može vidjeti u prolazu, na crkvu su postavljene skele, drvene konstrukcije te zelena mreža. Zanimalo nas je o čemu je riječ te jesu li napokon krenuli radovi na njezinoj obnovi. Najprije smo provjerili u čijem je crkvica vlasništvu i zemljišne knjige su nas iznenadile informacijom da je ona u cijelosti u vlasništvu Grada Dubrovnika. Iz Gradske su nam uprave najprije naglasili kako je za crkvu sv. Roka na adresi Put branitelja Dubrovnika bb zabilježeno da ima svojstvo spomenika kulture.

Crkvica u lošem stanju
— S obzirom da se crkvica nalazi u dosta lošem stanju Grad Dubrovnik je, sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, poduzeo odgovarajuće radnje radi privremenog osiguranja crkve u cilju zaštite nesmetanog prolaska ljudi i vozila te je postavljena zaštitna skela – odgovorili su DuListu iz Grada Dubrovnika čime su jasno naglasili kako je crkvica bila u lošem stanju te da je bilo apsolutno nužno zaštititi je kako zbog njezinog derutnog stanja ne bi došlo do urušavanja. —Budući da navedena nekretnina ima svojstvo kulturnog dobra, Grad Dubrovnik obavijestio je o poduzetim radnjama Konzervatorski odjel u Dubrovniku koji je izdao smjernice za daljnje postupanje u svezi s navedenom građevinom – rekli su nam iz Grada Dubrovnika, a nas je zanimalo i hoće li se uskoro započeti s radovima na obnovi ove crkve s obzirom na njezino stanje.
— Kada se osiguraju financijska sredstva za obnovu Grad Dubrovnik, u suradnji sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, svakako će postupiti po navedenim smjernicama – kratko su komentirali iz Gradske uprave. Kontaktirali smo i Konzervatorski odjel u Dubrovniku za detalje o smjernicama koje su izdali u slučaju obnove ove crkve, međutim, do trenutka zaključenja ovog teksta i broja, njihov nam odgovor nije pristigao. Inače, crkva svetog Roka na Boninovu zavjetna je crkva iz 1527. godine, a teritorijalno pripada Župi sv. Andrije. Sagrađena je u čast ovog sveca koji je poznat kao zaštitnik od kuge, a u razdoblju kada se u Dubrovniku pojavila upravo ova bolest. Gradske su vlasti vrlo brzo tada donijele odluku da se treba izgraditi ova crkvica. Stilom vrlo jednostavna, plijenila je pažnju natpisom na njezinom portalu na kojem u prijevodu s latinskog piše ‘Sveti Roko, moli za nas. Od temelja podignut u vrijeme kuge po zavjetima godine Gospodnje 1527. Obnovljena godine Gospodnje 1855. Crkvica je, dakle, već prošla jednu obnovu, ali bilo je to poprilično davno te joj je i sada potrebno dati novo, ljepše ruho. Do sada je bila zatvorena te je služila poput skladišta, a nakon konzervacije i obnove, nadamo se, ponovno će dobiti svoj sjaj. Zasada barem uz zaštitne mjere koje je Grad Dubrovnik poduzeo, neće dodatno propadati, ali ni predstavljati opasnost za prolaznike i automobile s obzirom na to da se nalazi tik uz prometnicu.

Objavljeno u tiskanom izdanju 25. svibnja 2022.

Pročitajte još

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist