Aktualno

Deranja zakasnio

libertas,autobus,remiza2

Na Županijskom sudu u Dubrovniku održano je danas Arbitražno vijeće koje je većinom glasova odbilo prijedlog direktor Đura Deranje radi određivanja poslova koji se ne smiju prekidati u slučaju štrajka u poduzeću Libertas.

-Vijeće se priklonilo odluci Vrhovnog suda prema kojoj je poslodavac zakasnio sa dostavljanjem zahtjeva za određivanje popisa poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka- rekao nam je Marko Mišić sindikalni povjerenik Libertasa. Kako je pojasnio, prema članku 278. Zakona o radu, ukoliko poslodavac nije predložio  određivanje tih poslova do dana početka postupka mirenja, postupak njihova utvrđivanja ne može se pokrenuti do dana završetka štrajka.

-Ovo je bio pokušaj da se putem suda ograniči zaposlenicima mogućnost generanog štrajka – istaknuo je Mišić.

Banner 300x250 DU 1

-Naš direktor nije educiran i ne zna da postoje 3 vrste štrajka. Štrajk upozorenja, štrajk solidarnosti  i generalni štrajk, što stoji u Statutu Sindikata komunalaca. Mi smo temeljem Statuta i Zakona o radu željeli se dogovoriti vezano za te poslove, iako je direktor zakasnio sa zahtjevom. Direktor je sa hrpom poslova koji se trebaju odraditi u vrijeme štrajka zapravo nama osporavao pravo na generalni štrajk. Mi smo se dapače bili voljni dogovoriti o tim poslovima i da budu sastavni dio Kolektivnog ugovora. Iako Libertas nije javno poduzeće, u kojem se dijelom može ograničiti štrajk, već trgovačko-komunalno društvo. Želeći zaštiti tvrtku, građane i zaposlenike mi smo zato i najavili štrajk u 4 sata ujutro kako ne bi ugrozili promet. – istaknuo je drugi sindikalni povjerneik Baldo Kovačević.

Kako doznajemo, Štrajkački odbor još uvijek nije donio odluku o održavanju štrajku, a pregovori se oko Kolektivnog ugovora nastavljaju i dalje. 

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist