Aktualno

Deranja zakasnio

Na Županijskom sudu u Dubrovniku održano je danas Arbitražno vijeće koje je većinom glasova odbilo prijedlog direktor Đura Deranje radi određivanja poslova koji se ne smiju prekidati u slučaju štrajka u poduzeću Libertas.

-Vijeće se priklonilo odluci Vrhovnog suda prema kojoj je poslodavac zakasnio sa dostavljanjem zahtjeva za određivanje popisa poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka- rekao nam je Marko Mišić sindikalni povjerenik Libertasa. Kako je pojasnio, prema članku 278. Zakona o radu, ukoliko poslodavac nije predložio  određivanje tih poslova do dana početka postupka mirenja, postupak njihova utvrđivanja ne može se pokrenuti do dana završetka štrajka.

-Ovo je bio pokušaj da se putem suda ograniči zaposlenicima mogućnost generanog štrajka – istaknuo je Mišić.

-Naš direktor nije educiran i ne zna da postoje 3 vrste štrajka. Štrajk upozorenja, štrajk solidarnosti  i generalni štrajk, što stoji u Statutu Sindikata komunalaca. Mi smo temeljem Statuta i Zakona o radu željeli se dogovoriti vezano za te poslove, iako je direktor zakasnio sa zahtjevom. Direktor je sa hrpom poslova koji se trebaju odraditi u vrijeme štrajka zapravo nama osporavao pravo na generalni štrajk. Mi smo se dapače bili voljni dogovoriti o tim poslovima i da budu sastavni dio Kolektivnog ugovora. Iako Libertas nije javno poduzeće, u kojem se dijelom može ograničiti štrajk, već trgovačko-komunalno društvo. Želeći zaštiti tvrtku, građane i zaposlenike mi smo zato i najavili štrajk u 4 sata ujutro kako ne bi ugrozili promet. – istaknuo je drugi sindikalni povjerneik Baldo Kovačević.

Kako doznajemo, Štrajkački odbor još uvijek nije donio odluku o održavanju štrajku, a pregovori se oko Kolektivnog ugovora nastavljaju i dalje. 

Pročitajte još

Dubrovački trombunjeri pozivaju na projekciju filma u ovu subotu

Dulist

PITALI SMO Napojnice postaju dio računa. Jesu li dubrovački ugostitelji zadovoljni odlukom?

Karmen Maškarić

MONS. MATE UZINIĆ ‘Sjećanje na Festu izaziva mi osjećaje zahvalnosti, ali i nostalgiju’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija