Politika

DEMOKRACIJA I TEMELJNE VRIJEDNOSTI Župan na sastanku povjerenstva CIVEX Europskog odbora regija

Župan Nikola Dobroslavić u Bruxellesu nazoči sastanku povjerenstva Europskog odbora regija za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove CIVEX. Na sastanku se vodi tematska rasprava o demokraciji i temeljnim vrijednostima te utjecaju tih izazova na regionalne i lokalne vlasti.

U okviru ove rasprave župan Dobroslavić će održati izlaganje o prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje nakon 2020. godine s osvrtom na prijedlog uredbe Europske komisije o zaštiti proračuna Unije u slučaju općih nedostataka, a vezano uz vladavinu prava u državama članicama.

Prema navedenom prijedlogu, nepoštivanje vladavine prava u pojedinim državama članicama sankcioniralo bi se stopiranjem isplate odobrenih financijskih sredstava za projekte iz EU fondova.

Pretpostavka ovog prijedloga je da se poštivanje temeljnih vrijednosti EU mora osigurati u svim politikama Unije, a to se odnosi i na proračun EU u kojem je poštivanje temeljnih vrijednosti bitan preduvjet za dobro financijsko upravljanje i učinkovito financiranje sredstvima EU. Također, važno je i za europske građane te za gospodarstvo, koje se najbolje razvija tamo gdje su pravni i institucionalni okviri u potpunosti u skladu sa zajedničkim vrijednostima Europske unije.

Župan Dobroslavić izrazio je stajalište Europskog odbora regija da bi to moglo biti problematično u slučaju sankcioniranja korisnika sredstava EU-a za povrede, za koje oni možda nisu izravno odgovorni, misleći pritom na regionalne ili lokalne vlasti. Osvrnuo se pritom i na stajalište Europskog parlamenta kako krajnji korisnici proračuna Unije nikako ne smiju biti pogođeni time što njihova vlada ne poštuje temeljna prava i vladavinu prava. Župan Dobroslavić na kraju izlaganja naglasio je da takve mjere ne smiju utjecati na obvezu tijela javne vlasti ili država članica da ne isplate odobrena sredstva krajnjim korisnicima ili primateljima.

Pročitajte još

Diana Brkić ravnateljica ‘Pčelice’, Franica Lasić Dječjih vrtića Dubrovnik

Andrea Falkoni Račić

GRADONAČELNIK IM DAO ZADATAK Dubrovački savez športova morat će prikazati građanima svaku potrošenu kunu

Andrea Falkoni Račić

‘Ne tjeramo restauratore iz Kaboge. Uvjete za restauraciju papira imaju u Državnom arhivu’

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija