Aktualno

“Danas pobijediti na izborima nije slučajnost”

"Danas pobijediti na izborima nije slučajnost"

Konferencija EAPC, Europskog udruženja političkih savjetnika, koja se od 10. do 12. svibnja održava u Dubrovniku okupila je velik broj sudionika koji će raspravljati o najfreškijim iskustvima struke.

Organizator konferencije pod nazivom „Calculating Your Way to Success“, politički savjetnik i član Odbora EAPC-a Marko Rakar kazao je kako politički savjetnici „pomažu crvenima, plavima, zelenima ili žutima da postanu dominantna boja u društvu“.

Predsjednica EAPC-a Gerlinde Manz-Christ istaknula je značaj i povijest Dubrovnika za struku političkih savjetnika te podsjetila na zadatak EAPC-a kao krovne europske organizacije političkih savjetnika.

Jedan od sudionika konferencije, stručnjak za političke odnose s javnošću Krešimir Macan za duList je kazao kako je ovaj skup bitan jer struka političkih savjetnika konačno dobiva priznanje u Hrvatskoj.

– Mi smo specifična struka političkih savjetnika koji pomažu ljudima dobiti izbore. Po odazivu na konferenciji očito je da to nije incidentno, nego nešto što se događa konstantno iz izbora u izbore – istaknuo je Macan.

– Postoji određeni kvantum znanja, nešto što moraš učiti, poštovati pravila, a ako ih se ne držiš gubiš izbore, jer onaj koji ih se drži dobiva, zna sve tajne zanata i tu više nema iznenađenja. Danas pobijediti na izborima nije slučajno, sve se može isprogramirati. Na skupu su prisutni praktičari, ali i istražitelji političkih fenomena, koji istražuju politički mozak. 25 do 30 posto birača između dva izborna ciklusa je spremno promijeniti strane i na njih se može utjecati. To mi radimo, pokušavamo privući neodlučne – kazao je Macan te potvrdio kako nijedan poznatiji kandidat nije pobijedio bez potpore savjetnika.

– Kada kandidat dobije izbore sva zasluga je na kandidatu, a savjetnici ostaju u sjeni, a ako izgubi krivi su savjetnici. Čak i kad kandidati kažu da su sve sami smislili, uvijek je tu bio tim ili osoba koji su dali savjet i barem usmjerili strategiju – zaključio je Krešimir Macan.

Konferenciju EAPC-a otvorio je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, koji je održao i predavanje o svojoj predizbornoj kampanji iz 2010. godine.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist