Aktualno

Danas obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka

srce

Danas, 4. veljače, kao i svake godine, obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka (engl. World Cancer Day).

Rak je jedan od vodećih globalnih javnozdravstvenih problema te predstavlja ogroman zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta. Prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u 2020. u svijetu dosegao je 19,3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna. U Hrvatskoj je 2019. godine dijagnosticirano preko 25 000 novih slučajeva raka, a od raka su umrle 13 344 osobe.

Smatra se da se gotovo 40% slučajeva raka može spriječiti i to učinkovitim prevencijskim strategijama (Europska Komisija). Kada govorimo o smrtnosti od raka, Association of European Cancer Leagues (ECL) navodi kako se gotovo polovica smrti od raka u Europi može izbjeći i to pridržavanjem 12 jednostavnih preporuka Europskog kodeksa protiv raka.

Svjetski dan borbe protiv raka vrijedna je globalna inicijativa pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka (engl. Union for International Cancer Control). Obilježava se s ciljem podizanja svijesti, poboljšanjem razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Inicijativa je pokrenuta još 2000. godine i danas predstavlja prepoznat i vrijedan pokret u koji se mogu uključiti svi. Svake godine kampanja se sastoji od niza aktivnosti kojima se nastoji naglasiti kako svi imamo važnu ulogu u suočavanju s jednim od najznačajnijih izazova današnjice. Izvor: HZJZ

Pročitajte još

NEK TI KUŠIN BUDE STINA Extra luksuzni smještaj na Porporeli i podno Lazareta

Dulist

Zoran Obradović: Sve nam je jača ‘oldtimer’ scena

Marko Džamarija

DUBROVČANI IZVAN GRADA Ivana Zorić: ‘U Beču mi je lijepo, ali Dubrovnik je baza, dom!’

Ivana Mijić Vulinović