Aktualno

DANAS JE VAŠ DAN Veliko hvala svim dobrovoljnim darivateljima krvi!

Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno darivanje krvi u Republici Hrvatskoj već punih 70 godina počevši još od 25. listopada 1953., kada je u organizaciji društva Crvenog križa Sisak prema navedenim načelima provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Taj je dan proglašen Danom dobrovoljnih darivatelja krvi.

-Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava Vaša humanost, plemenitost i bezgranična ljubav prema čovjeku, zato dopustite da Vam ovim putem izrazimo našu zahvalnost. Uz Vaše veliko srce i humanost tijekom ovih proteklih godina uspjeli smo postići ono o čemu svaka zemlja na svijetu teži – potpunu samodostatnost u opskrbi zdravstva Republike Hrvatske s dovoljnim i sigurnim količinama potrebnih doza krvi, što za svaku zemlju predstavlja nacionalno bogatstvo – ističu iz Gradskog društva Crveni križ Dubrovnik.

Kako bi se osigurao pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene davatelje koji redovito daruju krv. Pravo na sigurnu krv omogućeno je svakom pojedincu i zajednici u našoj zemlji. U svijetu je to privilegija rijetkih zemalja, a mi se nalazimo među njima.

Ponosni smo na Vas i Vaš doprinos, kao i na naš sustav organizacije kontinuiranog i svakodnevnog provođenja akcija davanja krvi, što potvrđuje da smo na ovom području solidarno i ujedinjeno društvo. Sam čin davanja krvi doprinosi stvaranju društvenih veza i izgradnji ujedinjene zajednice, kako tijekom mirnodopskog vremena, a osobito tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kao i prirodnih nepogoda.

-S željom da se Vas, dobrovoljne davatelje krvi istakne u vašim sredinama i da Vas se društveno vrednuje, društva Hrvatskog Crvenog križa na prigodnim svečanostima dodjeljuju priznanja sukladno ostvarenom broju davanja krvi. Danas, kada obilježavamo Vaš dan, Hrvatski Crveni križ želi zahvaliti svim dobrovoljnim davateljima krvi koji darujući krv spašavaju mnoge ljudske živote. Budite ponosni jer ste svojim humanim činom davanja dijela sebe omogućili mnogima život i vratili osmijeh na lice. Hvala Vam, dragi davatelji krvi, na iskazanoj ljubavi i humanosti, kao i na svemu što činite kako bi se izgradila i podigla svijest ljudi o kulturi redovitog davanja krvi kao građanskoj dužnosti. Cijenimo Vašu plemenitost i od srca čestitamo 25. listopad – Dan dobrovoljnih davatelja krvi – navode.

Pročitajte još

NADZOR VOZAČA Sutra policija pojačano na cestama!

Dulist

U SUBOTU Otkriva se mural dubrovačkom branitelju Cvijetu Antunoviću!

Dulist

‘DOBRI DUH HNK KONAVLJANIN’ Napustio nas je Ivan Čeliković

Dulist