Zanimljivosti

Danas je Dan kravate. Hoće li se uskoro obilježavati i u Europi?

KRAVATA KROATICA239

U svrhu promocije identiteta najpoznatijeg hrvatskog suvenira i svojevrsnog sinonima za Hrvatsku 18. listopad se odlukom Hrvatskog sabora obilježava kao Dan kravate.

Kako bi kravata bila prikladno promovirana voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica u suradnji sa Academiom Cravaticom pokrenula je inicijativu u Europskom parlamentu s ciljem osnivanja “Europskog dana kravate” na razini Europske unije, budući da se kravata istodobno percipira kao hrvatska, europska i svjetska. Inicijativu nisu podržali samo zastupnici u Europskom parlamentu iz Hrvatske, nego i kolege iz Belgije, Švedske, Njemačke, Rumunjske i Slovenije i Irske.

Inicijalni prijedlog s puno argumenata za osnivanje “Europskog dana kravate” upućen je nadležnom odboru Europskog parlamenta – Odbor za kulturu i obrazovanje (CULT), nakon čega se očekuje uvrštavanje ove točke na dnevni red kao i nastavak aktivnosti kako bi kravata kao simbol dostojanstva i svečanosti, poštovanja i samosvijesti, uspješnosti i diplomatičnosti bila prikladno promovirana u i izvan EU.

Europa je kolijevka kravate. Taj elegantni rubac, bio je karakterističan za nekadašnju odoru hrvatskih vojnika, a usvojen je na francuskom dvoru te je s vremenom postao nezaobilazan odjevni predmet koji je osvojio cijeli Stari kontinent, ali i čitav svijet. U 17. stoljeću Europom su kravatu pronijeli hrvatski konjanici, a 1643. Ljudevit XIII. uspostavio je i pukovniju „Royal-Croates”, koju je Ljudevit XIV. preimenovao u „Royal-Cravates”.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1927. Rođen skladatelj Mario Nardelli

Dulist

U HILTON IMPERIALU DUBROVNIK Predstavljanje premium turističke ponude

Dulist

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist