Kultura

DAN UNESCO-OVE BAŠTINE Đir zidinama i stručna vodstva kroz Muzeje

DAN UNESCO-OVE BAŠTINE Đir zidinama i stručna vodstva kroz Muzeje

Povodom Dana UNESCO-ove svjetske baštine i kulturnih znamenitosti te 150. godišnjice osnutka Domorodnog muzeja, Dubrovački muzeji i Prirodoslovni muzej Dubrovnik proteklog su ponedjeljka održali edukativni program za građane. Svjetski dan kulturnih znamenitosti i baštine obilježava se od 1982. godine kad je na prijedlog ICOMOS-a na 22. generalnoj konferenciji UNESCO-a prihvaćen prijedlog da se svake godine 18. travnja obilježava kroz odabrane teme i aktivnosti, a ove godine to je ‘Baština i klima’.

Viša kustosica Ivona Michl održala je stručno vodstvo kroz izložbu Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin, ‘Cvijet u kamenu’, nakon kojeg su okupljeni pogledali animaciju „Od kasnoantičkog kaštela do srednjovjekovnog grada“ te obišli gradske zidine s kojih su vidjeli dijelove grada i faze njegovog nastanka.

Kustosica Matea Martinović i muzejska pedagoginja Dubravka Tullio, iz Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, predstavile su živi svijet koji raste i živi u kamenim pukotinama dubrovačkih zidina, s naglaskom na zaštićene životinje i endemske vrste poput bijele čiope i perunike. Cilj programa je edukacija građana o UNESCO-vom svjetskom dobru u kojem žive, razvijanje svijesti o njegovu očuvanju za buduće generacije, uz istovremeno poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva, a u skladu s Planom upravljanja Gradom.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist