Grad

DAN ODLUKE Hoće li nakon proračuna ‘pasti’ i privremeno financiranje?

DAN ODLUKE Hoće li nakon proračuna 'pasti' i privremeno financiranje?

Prijedlog proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu na sjednici prošlu srijedu nije dobio potrebnih 13 glasova, a ako se na današnjoj sjednici koja je predviđena ne usvoji Odluka o privremenom financiranju s prvim danom 2017. godine prestaje mandat Gradskom vijeću i gradonačelniku (odnosno postaju tehnička tijela Grada), a Vlada će potom imenovati povjerenika koji će upravljati Gradom do izbora u svibnju 2017. godine.

HDZ i Srđevci ostaju pri svome, dok je predsjednik DDS-a Pero Vićan poručio kako je ostavio odluku vijećnicima na njihovu savjest.

Potrebnih 13

Gradonačelnik Andro Vlahušić u Gradskom vijeću nema većinu. Njegova lijeva koalicija predvođena HNS-om i SDP-om broji deset vijećnika, HDZ-ova desna koalicija broji osam vijećnika, tri vijećnika ima lista Srđ je Grad, a četiri Dubrovački demokratski sabor Pera Vićana. Vrijedi podsjetiti kako je protiv proračuna glasovalo šest vijećnika HDZ-ove koalicije, tri vijećnika DDS-a te dva Srđevca, dok je proračun podržalo deset vijećnika Vlahušićeve koalicije. Proračun se izglasava većinom svih vijećnika što znači da je za njegovo usvajanje bilo potrebno najmanje 13 ruku.

Sukladno Zakonu u slučaju neizglasavanja proračuna za 2017. godinu najkasnije do 31. prosinca ove godine, kao i Odluke o privremenom financiranju dolazi do prestanka mandata Gradskom vijeću i gradonačelniku. S obzirom kako je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni već redovni izbori u svibnju.

Inače, Odluka o privremenom financiranju za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka koja će doći pred vijećnike u srijedu teška je nešto više od 76 milijuna kuna (s proračunskim korisnicima). Ta Odluka je zakonski ograničena na četvrtinu ovogodišnjih rashoda, a kako su nam potvrdili iz Grada Dubrovnika ova procjena donesena je na temelju rashoda prva tri mjeseca ove godine.

Dubrovačko Gradsko vijeće ‘rušilo’ je Vlahušićev proračun i krajem 2014. godine. Na prijevremenim izborima u 2015. godini on je ponovno pobijedio na izborima za gradonačelnika. Njegov protukandidat u drugom krugu HDZ-ov Mato Franković izgubio je tad uz razliku od 472 glasa. Inače Franković je već najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika u svibnju 2017. godine.

Pročitajte još

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici

Dulist

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović