Aktualno

DAN JE OSOBA S DOWN SINDROMOM Podržite ih sa šarenim bječvama

Svjetski dan Down sindroma Dubrovnik 2015.

Svjetski je dan sindroma Down koji se obilježava na današnji dan, a on simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s ovim sindromom. Obilježavanje ovog dana ima za cilj promovirati svijest i razumijevanje, kao i pitanja vezana uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Downovim sindromom. Najprepoznatljiviji simbol današnjeg dana su šarene čarape, stoga ih ne zaboravite obući.

Prisutnost jednog kromosoma viška uzrokuje ovaj genetski poremećaj, a nastaje u trenutku začeća. Kromosomi prenose sve nasljedne karakteristike, a na svakom od njih nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve nasljedne osobine u obliku DNA. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para što ukupno čini 46, dok u svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca.

Sindrom je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, a ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji ga je 1866. prvi opisao, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju. Sami uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune kada je na 21. paru kromosoma otkrio još jedan kromosom viška, umjesto dva, tu su se nalazila tri, a u cijeloj stanici je bilo 47 kromosoma.

Ovaj poremećaj nije moguće izmijeniti, niti liječiti. Ljudi s njime imaju određeni stupanj poremećaja u razvoju. Stupanj poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stupanj poremećaja dijete imati. Njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe.

Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne: 30-60 posto osoba ima srčane greške, a 20 posto osoba ima endokrinološke probleme, najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde. Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imati neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine.

Kod osoba sa Downovim sindromom prisutno je i intelektualno oštećenje različitog stupnja. Bez obzira koliko oboljenja ili poremećaja je prisutno, ova djeca trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja uz različite medicinske i rehabilitacijske postupke te posebne metode učenja.

Pročitajte još

MIGRANTI UKRALI VOZILO IZ SELA LOVORNO Policija upozorava: Konavljani, zaključavajte vozila!

Ivana Mijić Vulinović

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je sutra bez struje?

Dulist

U godinu dana ‘ulovljeno’ gotovo 5 tisuća krivotvorenih novčanica eura

Dulist