Aktualno

DUBROVAČKI UGOSTITELJI UTAJILI POREZ Više od milijun i 200 tisuća eura materijalne štete

ugostitelj konobar sezona novcanik

Ugostiteljski dvojac iz Dubrovnika sumnjiči se za niz kaznenih djela kojima su počinili materijalnu štetu od 1,2 miljuna eura!

Naime, 39-godišnjakinja i 40-godišnjak se sumnjiče za više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i to zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su kao odgovorne odgovorne osobe trgovačkog društva u Dubrovniku su, u sklopu ugostiteljske djelatnosti posluživanja hrane i pića u ugostiteljskom objektu koji se nalazi unutar povijesne jezgre u Dubrovniku,  tijekom cijele 2019. godine neistinito iskazivali ostvarene prihode od ugostiteljske djelatnosti. Navedenim kaznenim djelima pričinjena je materijalna šteta od 1,253.705,49 eura.

Između ostalog, nisu izdavali fiskalizirane račune za dio stvarno ostvarenih prihoda od ugostiteljskih usluga u iznosu od 877.199,32 eura koje su naplaćene u gotovini, iako su u isto vrijeme iskazivali veće količine utroška materijala u robno-materijalnim karticama te zadržali su novac za sebe i tako sebi pribavili protupravnu imovinsku korist, umjesto da su ga od tako ostvarenog gotovinskog prometa položili na žiro račun trgovačkog društva, istovremeno oštetivši imovinu trgovačkog društva o kojoj su bili dužni brinuti.

Osim toga, na taj su način prikrili obvezu plaćanja PDV-a u iznosu od 219.299,83 eura i obvezu plaćanja utvrđene razlike poreza na dobit u iznosu od 157.206,34 eura na štetu Državnog proračuna RH.

Kako bi smanjili zalihe materijala/sirovina na skladištu trgovačkog društva osumnjičeni su, ističe se u priopćenju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, na kraju 2019. godine ispostavili dva nevjerodostojna izlazna računa za organizaciju domjenaka vlasnički povezanom društvu i trgovačkom društvu iz Splita. Isto tako, tijekom 2019. godine poslovne knjige društva koje su po zakonu dužni voditi, nisu vodili uredno, točno i pravodobno.

Policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Pročitajte još

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

Dulist

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist