Aktualno

DAN DARIVANJA ORGANA Prvi smo po broju presađivanja jetre i bubrega

DAN DARIVANJA ORGANA Prvi smo po broju presađivanja jetre i bubrega

Hrvatska je u samom svjetskom vrhu u transplantacijskoj medicini usprkos padu broja darivatelja organa u 2014. godini. Sve zahvaljujući dobro organizacijskom modelu i visokoj svijesti građana o potrebi darivanja organa.

Rečeno je to na konferenciji za meidje povodom obilježavanja Europskog dana darivanja organa. Prvi smo u svijetu po broju presađivanja jetre i bubrega s umrlih darivatelja, treća po broju transplantacija srca, dok smo na drugom mjestu po ukupnom broju darivatelja organa.

– Hrvatska u ovoj godini bilježi mali pad broja darivatelja od 16 posto. Dosad smo imali 101 osobu čiji su organi darovani, no nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti održati broj donora iznad 30 na milijun stanovnika, što je za Hrvatsku, kao malu zemlju, izuzetan rezultat. Ispred nas je jedino Španjolska – istaknula je Mirela Bušić, nacionalna koordinatorica za transplantacije.

Ministar zdravlja Siniša Varga zahvalio je svim obiteljima koje u teškim trenucima daruju organe svojih najmilijih, a istaknuo je i veliki doprinos svih koji u sustavu zdravstva sudjeluju u procesu transplantacije organa. Zahvaljujući njima, u 2013. godini imali smo 152 donora, presađena su 363 organa, i to 208 bubrega, 115 jetara, 33 srca i 7 gušterača.

Za čak 43 posto smanjenje su liste čekanja od 2009. do danas.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist