Aktualno

Cruisera manje, putnika više!

cruiseri618

Sezona cruisera u Dubrovniku još nije gotova. O tome najbolje svjedoči i ova subota, 15. listopada kada je grad bio prepun gostiju s kružnih putovanja (očeivalo se njih čak 9 679).

No ukupno gledajući na razini države u osam mjeseci ove godine cruisera je bilo manje nego lani. Odnosno prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kružnih putovanja stranih brodova u prvih osam mjeseci ove godine bilo je 526, što je 3,8 posto manje nego u istom razdoblju lani. No, bez obzira što je manje cruisera, na njima je bilo više putnika. Putnika je, naime, u osam mjeseci 2011. na tim brodovima došlo jedan posto više nego lani ili njih 726,1 tisuća.

Za 3,6 posto, na ukupno 1.088 dana, povećan je i broj dana boravka ovih brodova u Hrvatskoj.
Čak 70,7 posto od ukupnog broja cruisera svoj je prvi dolazak u hrvatski Jadran evidentiralo u lukama Dubrovačko-neretvanske županije, koju s 14,1 posto cruisera slijede luke Splitsko-dalmatinske županije.

Banner 300x250 DU 1

A upravo ovih dana stručna je javnost raspravljala o izradi Strategije razvoja cruisinga koja će obuhvatit, osim državnih i županijske luke. Jadranske županije će zajedno s državnim lučkim upravama sudjelovati u njenom financiranju. Odlučeno je na sastanku kojeg je s predstavnicima županija i ravnateljima državnih lučkih uprava vodio kap. Mario Babić, državni tajnik za more.

Prema njegovim riječima odluka o izradi nove Strategije razvoja cruisinga donesena je s obzirom da cruising na Jadranu ostvaruje brži rast od predviđenog Studijom održivog razvoja cruising turizma u Hrvatskoj iz 2007. godine.

Jednako tako posljednjih godina na Jadranu su se pojavila i nova odredišta u koja dolaze brodovi na kružnim putovanjima, a počele su se javljati i velike cruising kompanije koje žele graditi vezove za cruisere izvan državnih luka u kojima su u tijeku velika ulaganja upravo u infrastrukturu namijenjenu ovim brodovima.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist