Aktualno

Cruisera manje, putnika više!

Sezona cruisera u Dubrovniku još nije gotova. O tome najbolje svjedoči i ova subota, 15. listopada kada je grad bio prepun gostiju s kružnih putovanja (očeivalo se njih čak 9 679).

No ukupno gledajući na razini države u osam mjeseci ove godine cruisera je bilo manje nego lani. Odnosno prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kružnih putovanja stranih brodova u prvih osam mjeseci ove godine bilo je 526, što je 3,8 posto manje nego u istom razdoblju lani. No, bez obzira što je manje cruisera, na njima je bilo više putnika. Putnika je, naime, u osam mjeseci 2011. na tim brodovima došlo jedan posto više nego lani ili njih 726,1 tisuća.

Za 3,6 posto, na ukupno 1.088 dana, povećan je i broj dana boravka ovih brodova u Hrvatskoj.
Čak 70,7 posto od ukupnog broja cruisera svoj je prvi dolazak u hrvatski Jadran evidentiralo u lukama Dubrovačko-neretvanske županije, koju s 14,1 posto cruisera slijede luke Splitsko-dalmatinske županije.

A upravo ovih dana stručna je javnost raspravljala o izradi Strategije razvoja cruisinga koja će obuhvatit, osim državnih i županijske luke. Jadranske županije će zajedno s državnim lučkim upravama sudjelovati u njenom financiranju. Odlučeno je na sastanku kojeg je s predstavnicima županija i ravnateljima državnih lučkih uprava vodio kap. Mario Babić, državni tajnik za more.

Prema njegovim riječima odluka o izradi nove Strategije razvoja cruisinga donesena je s obzirom da cruising na Jadranu ostvaruje brži rast od predviđenog Studijom održivog razvoja cruising turizma u Hrvatskoj iz 2007. godine.

Jednako tako posljednjih godina na Jadranu su se pojavila i nova odredišta u koja dolaze brodovi na kružnim putovanjima, a počele su se javljati i velike cruising kompanije koje žele graditi vezove za cruisere izvan državnih luka u kojima su u tijeku velika ulaganja upravo u infrastrukturu namijenjenu ovim brodovima.

Pročitajte još

BUDITE NA OPREZU Ako dobijete ovakav e-mail, odmah ga izbrišite!

Dulist

CRNOGORSKI POVJESNIČAR PROF. DR. SC. BOBAN BATRIČEVIĆ Milatović je hibrid velikosrpstva i populizma!

Barbara Đurasović

PRVA OD ŠEST U Dubrovnik uplovila brza brodica hitne službe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija