Aktualno

‘CRUISE SEMINAR’ O ključnim pitanjima pomoraca na kružnim putovanjima raspravlja se u Dubrovniku

'CRUISE SEMINAR' O ključnim pitanjima pomoraca na kružnim putovanjima raspravlja se u Dubrovniku

Iako se organizira već 16 godina, odnosno 15 puta, ‘Cruise Seminar’, važan ‘meeting’ za sve pomorce svijeta prvi put je organiziran u Hrvatskoj – i to baš u Dubrovniku. Ove subote svečano je otvoren u Hotelu President, a trajat će sve do 19. listopada.

Radi se o jedinstvenom seminaru u organizaciji Norveškog sindikata pomoraca (NSU) i Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) tijekom kojega se pomorci imaju priliku upoznati s najaktualnijim pitanjima i problemima te brzorastuće industrije, pojasnio nam je naš sugovornik Romano Perić, voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske i ITF koordinator.

S obzirom na to da je riječ o interaktivnom te što je najvažnije edukacijsko informativnom seminaru za pomorce s brodova za kružna putovanja, ključne teme ovog vikenda bit će ‘Harassement & Bullying’, ‘Financijsko Planiranje pomoraca’, ‘Kolektivni ugovori i ugovori o radu’, Svijest o zdravlju i prevencija od HIV-a’…

Seminar u Dubrovniku okupio je četrdesetak sudionika, a uz Sindikat pomoraca Hrvatske na njemu sudjeluju i sindikati Norveške, Italije i Njemačke. Kako je objasnio Perić, prvi cruise seminar održao se 2005. godine na Baliju, kada je indonežanskoj posadi bio zabranjen rad na cruiserima zbog terorističkih aktova koji su bili odvojeni. Od tada se kroz 15 godina, s obzirom na prošlogodišnju pauzu zbog Covid krize, održava četiri puta godišnje u zemljama iz kojih dolazi najviše radne snage na cruiserima, a to su Filipini, Indonezija, Indija i centralna Amerika.

-Nama je najveći dobitak da ne samo mi govorimo pomorcima – kako se zaštititi i od koga tražiti pomoć u određenom trenutku – ego da i oni nama govore o problemima s kojima se susreću kako bismo se mogli što bolje pripremiti za pružiti im pomoć – rekao je Perić.

Sama organizacija seminara u našem gradu potvrda je nužnosti ovakvog događaja za dodatnu edukaciju i informacije iz različitih područja ove velike industrije upravo za – naše pomorce.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist