Aktualno

CRO DEMOSKOP ZA OŽUJAK SDP-u porasla podrška za čak 1,9 posto

parlamentarni izbori 2020 glasanje 6

Hrvatska demokratska zajednica bi bila relativni pobjednik s izraženom prednosti ispred oporbe da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka. Tako je u mjerenju popularnosti stranaka provedenom između 4. i 6. ožujka HDZ zabilježio izbor od 26,5 posto. Što je najbolji rezultat ove stranke u posljednjih godinu dana objavljuje Danas.hr.

Na drugom mjestu je SDP sa 17,9 posto u odnosu na 16 posto iz veljače, što je i ovoj stranci najbolji rezultat još od veljače 2022. godine. Treće mjesto, uz minimalnu prednost u odnosu na konkurenciju, drži stranka Most s izbornom podrškom od 7,9 posto prema prošlomjesečnih 9,1 posto.

U stopu ih prati Možemo! sa 7,8 posto podrške u odnosu na prošlomjesečnih 8,9 posto. Uz minimalni zaostatak na petom je mjestu Domovinski pokret s izborom od 7,7 posto. Ukupno gledajući, dvije trećine birača svoj glas daje jednoj od ovih pet vodećih lista od čega najveći dio ‘uzima’ HDZ. Od vodeće petorke u ovomjesečnom mjerenju dvije su stranke u plusu, a tri bilježe minus na izbornom kontu. Međumjesečni su rast zabilježili SDP (+1,9 postotnih bodova) i HDZ (+0,9 postotnih bodova).
Međumjesečni pad izborne podrške zabilježili su Domovinski pokret (-0,8 postotnih bodova), Možemo (-1,1) i Most (-1,2). Na međugodišnjoj razini u odnosu na prošlogodišnji ožujak od vodeće petorke tri su stranke zabilježile međugodišnji rast (SDP +2,5; HDZ +0,9; Domovinski pokret +0,8 postotnih bodova). U međugodišnjem minusu je platforma Možemo! (-2 postotna boda) i Most (-1,3 postotna boda).
Na ostatku političke scene izdvojile su se dvije skupine stranaka (s granicom na 1 posto). U prvoj su skupini sljedećih osam stranaka: Centar (1,9 posto), HSS (1,4 posto), IDS (1,3 posto), Odlučnost i pravednost (1,2 posto), HSU i HNS (obje po 1,1 posto), te Fokus i Radnička fronta (po 1,0 posto). Ispod jedan posto su ovih šest stranaka: Ključ Hrvatske (0,9 posto), Hrvatski suverenisti (0,8 posto), Socijaldemokrati i HSLS (obje po 0,6 posto), AP Akcija za promjene i Republika (po 0,5 posto). Ostale stranke zajedno bilježe izbor od 2,4 posto. Unatoč padu udjela neodlučnih za 2,7 postotnih bodova u odnosu na mjerenje iz veljače i dalje se mjeri visok udio neodlučnih birača (sada 16,1 posto prema prošlomjesečnih 18,8 posto).

 

Ista trojka na vrhu ljestvica najpozitivnijih ali i najnegativnijih političkih osoba u zemlji

Predsjednik Milanović je u izboru za najpozitivnijeg domaćeg političara i dalje na vrhu ove ljestvice gdje se neprekidno nalazi još od ožujka 2021. godine. Zoran Milanović je najpozitivniji aktualni hrvatski političar za 17,8 posto ispitanika (u odnosu na prošlomjesečnih 19,2 posto). Na drugom mjestu ove ljestvice nalazi se premijer Plenković s izborom od 16,1 posto (prema 16,2 posto iz veljače). Na trećem je mjestu kandidatkinja Možemo! za hrvatsku premijerku Sandru Benčić s izborom od 3,6 posto (prema prošlomjesečnih 3,2 posto).

Ljestvicu najnegativnijih političara i dalje predvode premijer i predsjednik

Na samom vrhu ove ljestvice je premijer Plenković s izborom od 31,6 posto (u odnosu na 32,3 posto iz veljače). Predsjednik Milanović je na drugom mjestu ove “negativne ljestvice” s izborom od 12,5 posto (u veljači 11,1 posto). Treće mjesto u ovomjesečnom istraživanju drži predsjednik SDP-a Peđa Grbin s izborom od 3,8 posto (prije mjesec dana 2,5 posto).
Slijedi Sandra Benčić s izborom od 3,4 posto (prema 2,1 iz prethodnog mjeseca), te Milorad Pupovac s izborom od 2,3 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 2,2 posto) i Gordan Grlić Radman s 1,6 posto (prije mjesec dana 2,3 posto).
Među 10 najnegativnijih političara još su: Ivan Pernar i Hrvoje Zekanović (obojica po 1,5 posto), Gordan Jandroković (1,4 posto) i Tomislav Tomašević (1,2 posto).

Pročitajte još

ALH prodaje Hotel Odisej na Mljetu!

Dulist

SUGRAĐANIN ISTIČE ‘Stanovnici Mokošice zaslužuju malo više od ovakvih skalina’

Dulist

Plenković otkrio zašto toliko vjeruje ministrici Obuljen Koržinek: ‘Mi smo ista generacija’

Dulist