Aktualno

CRNE PROGNOZE Do siječnja 2015. od ebole bi moglo biti zaraženo 1,4 milijuna ljudi!

CRNE PROGNOZE Do siječnja 2015. od ebole bi moglo biti zaraženo 1,4 milijuna ljudi!

Američki Centar za prevenciju i suzbijanje bolesti objavio je projekcije širenja virusa ebole u Zapadnoj Africi. Projekcije nude najbolji i najgori mogući scenarij širenja ove smrtonosne bolesti u Liberiji i Sijera Leoneu.

Optimističan model, koji podrazumijeva ukapanje mertvih na siguran način te da se 70 posto oboljelih liječi u okruženju koje smanjuje rizik od dalje zaraze, procjenjuje da bi epidemija skoro mogla završiti do 20. siječnja 2015. godine. Najgori pak scenarij progonozira da bi ove dvije zemlje do kraja rujna mogle imati 21 tisuću oboljelih, te čak 1,4 milijun oboljelih do 20. siječnja.

Taj scenarij podrazumijeva razvoj bolesti kao i do sada, bez daljih mutacija koje bi povećale stopu zaraznosti, ali i bez daljih akcija za suzbijanje epidemije. Prema službenim podatcima trenutno je oboljelih 5.843, od čega je 2.803 umrlih. Direktor Američkog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti Thomas Frieden smatra kako će se s akcijama koje se poduzimaju spriječiti najgori scenarij.

Pročitajte još

Od danas nove cijene parkinga, gotovo dvostruko skuplje!

Dulist

Međunarodni je praznik rada

Dulist

PRAZNIK RADA Omastite brkove grahom, ali i kubanskom delicijom

Dulist