Aktualno

”Crna Gora ne smije tražiti naftu na Prevlaci”

''Crna Gora ne smije tražiti naftu na Prevlaci''

Župan Nikola Dobroslavić i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Branko Bačić održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su pozvali Vladu RH da što prije riješe pitanje razgraničenja na Prevlaci.

Naime, Crna Gora je nedavno najavila početak istraživanja podmorja u potrazi za plinom i naftom, a kako je istaknuo ovaj dvojac dio tog područja pripada RH. Pozvali su stoga Vladu da zatraži od Crne Gore da ne kreće u istraživanje dok se ne utvrdi granica na moru podsjetivši da je privremeni sporazum o razgraničenju od 2003. istekao, te kako Vlada nije napravila ništa već sedam mjeseci.

-Bušenje u podmorju hrvatskog Jadrana zahtijeva javnu raspravu, zahtijeva i prema zakonu o zaštiti okoliša jednu procjenu, jer mora nam svima biti jasno što bi jedna potencijalna katastrofa 50 milja od Dubrovnika značila za Dubrovnik, županiju i Hrvatsku – rekao je Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je jedina prihvatljiva granica razgraničenja ona na sredini Boko-kotorskog zaljeva, a dok se to ne riješi ispitivanja se ne smi raditi, smatra on.
-Mora se utvrditi jurisdikcija na tom prostoru, a mora se utvrditi i pravo korištenja resursa u moru – zaključio je župan DN Nikola Dobroslavić.
 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist