Hrvatska

Ćorić o gorivu: Reagirat ćemo ako bude prijetila eskalacija

Ćorić o gorivu: Reagirat ćemo ako bude prijetila eskalacija

Proteklih mjeseci svjedoci smo snažnog rasta cijena svih energenata, ne samo nafte, već i plina i struje. Situacija u Hrvatskoj je jako dobra u kontekstu krajnjih potrošača, odnosno kućanstava po pitanju cijena električne energije, odnosno plina i držimo da ćemo i narednih mjeseci uspjeti zadržati cijene na trenutnoj razini za razliku od drugih europskih ekonomija. S druge strane cijena goriva i nafte je porasla, imali smo priliku vidjeti i današnju cijenu. Ono što nam stoji na raspolaganju ako dođe do daljnje eskalacije jest intervencija, naravno da pratimo stanje. Predsjednik Vlade je jasno dao uputu da analiziramo različite scenarije što činimo na razini ministarstva financija i ministarstva gospodarstva – rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja u Dnevniku HTV-a.

Do kada misle pratiti stanje, odnosno koliko gorivo treba poskupjeti da Vlada ipak odluči intervenirati u smislu smanjenja trošarine. Ćorić kaže kako je to moguće.

-Međutim, dopustite da ocjenjujemo trenutak u kojem je ona prijeko potrebna. Držimo da smo u proteklih godinu i pol dana, a referirat ću se na covid krizu itekako dobro analizirali stanje i intervenirali u onim ključnim trenucima kad je to bilo potrebno. Ono što ću naglasiti je da se trošarine nisu mijenjale od 2015. Dakle, taj sustav je bio stabilan i mi nismo zadirali u trošarine proteklih šest godina. Sada kad imamo rast cijena goriva postoje apeli s različitih strana da se utječe na cijenu. Međutim, mi u ovom trenutku ne znamo kako će se cijene kretati u narednim tjednima i mjesecima – rekao je.

Ako bi odlučili dirati u trošarine u koju bi stavku – onu za cestovna poduzeća ili onu za proračun – mogli intervenirati, Ćorić kaže da ponovno dolazimo u fazu kalkulacije o samoj intervenciji, te ističe da su i jedan drugi smjer upućivanja prihoda od trošarina su važni.

– Bavimo se i ispunjavamo kriterije za ulazak u eurozonu od 1.1.2023. i stabilnost proračuna nam je izuzetno bitno. Takva politika Vlade postoji od 2016. od kad smo preuzeli odgovornost – dodaje.

Na ponovljeno pitanje koja je to cijena na koju bi Vlada intervenirala, ministar odgovara, nećete dobiti odgovor na to pitanje.

– Ono što ću odgovoriti još jednom i dati uvjerenje hrvatskim građanima i građankama da u trenutku kada vidimo da nikakav drugi scenarij nije moguć, dakle, da neće doći do smirivanja cijena i reagirati ako bude prijetila eskalacija – rekao je Ćorić.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist