Županija

Cilj razvoja turizma – odgovornije ponašanje u destinaciji

Created with GIMP

U okviru provedbe projekta WINTER MED, 6. listopada u Poreču održana je transnacionalna radionica razmjena politika pod nazivom ‘Mediteranski otoci prema provedbi transnacionalnog održivog cjelogodišnjeg turizma’, ističu u priopćenju iz županije.

Na radionici su prikazani projekti razvijeni unutar Interreg MED zajednice održivog turizma (MED Sustainable Tourism Community) u cilju razvoja turizma prema odgovornijem ponašanju u destinacijama, baveći se ključnim aspektima turizma, a sve kako bi se osiguralo integrirano planiranje, cirkularnost turizma, održivo gospodarenje vodom, energijom i otpadom itd.

Nagore Espinosa, ispred vodećeg partnera ANCI Toskana, predstavila je strategiju razvoja cjelogodišnjeg turizma na mediteranskim otocima razvijenu u sklopu WINTER MED projekta, dok je Barbara Savin ispred Dubrovačko-neretvanske županije predstavila Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajoliku otoka Korčula i Mljet, kojeg Regionalna agencija DUNEA izrađuje u okviru projekta.

Nakon radionice slijedile su dvije rasprave. Prva rasprava okupila je ključne dionike turizma s lokalne, regionalne, nacionalne i europske razine, a čiji je cilj rasprava o mogućnostima suradnje mediteranskih otočnih destinacija radi povećanja konkurentnosti i napredovanja prema cjelogodišnjim održivim destinacijama. Druga rasprava okupila je regionalne aktere projekta WINTER MED koji su izmijenili iskustva vezana za izradu i provedbu regionalnih akcijskih planova u svojim destinacijama.

Podsjetimo, WINTER MED okuplja šest mediteranskih otočnih područja s ciljem pronalaska rješenja velikog zajedničkog problema: prekomjernog turizma u ljetnim mjesecima i niske razine turističke aktivnosti u zimskim mjesecima, odgovarajući na potrebu da se veća pozornost posveti otočnim područjima i potakne njihova suradnja oko zajedničkih izazova. Također, projekt pruža inovativna rješenja za povećanje otpornosti turističkog sektora i obvezuje se na njegovu diverzifikaciju, kao ključnog sredstva za smanjenje sezonalnosti, kroz izradu WINTER MED transnacionalne strategije. WINTER MED posebno podržava lokalna mala i srednja poduzeća i mikropoduzeća kao pokretače za održivi oporavak sektora zahvaljujući njihovoj izravnoj uključenosti u izradu regionalnih akcijskih planova i finalnoj transnacionalnoj strategiji. Implementacija transnacionalne i integrirane cjelogodišnje turističke strategije za mediteranske otočne destinacije i šire jedan je od ključnih ishoda projekta WINTER MED.

Pročitajte još

ZBOG OŠTEĆENJA CESTE Linija 25 vozit će drukčijom trasom

Dulist

Župan predsjedavao skupštinom Jadransko-jonske euroregije

Dulist

Čak 163 nova slučaja zaraze! Izliječene su 74 osobe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija