Aktualno

CIKLONA LUCE Dubrovnik je ovog četvrtka bio najhladniji na Jadranu!

CIKLONA LUCE Dubrovnik je ovog četvrtka bio najhladniji na Jadranu!

Ciklona Luce donijela nam je snijeg, buru i hladnoću, a Dubrovnik je danas bio najhladniji grad na Jadranu.

Sve je počelo još u noći sa srijede na četvrtak. Naime, prema pisanju portala Crometeo, nova fronta sa sjevera do naših je krajeva stigla u noći od srijede na četvrtak, a iza nje je počelo pritjecanje vrlo hladnog zraka. Nad jugom Jadrana je jačala ciklona (Luce) koja se sporo premješta na jugoistok kontinenta, dok sa zapada jača snažna anticiklona. Ovakav raspored sustava, piše Crometeo, uz dotok sve hladnijeg zraka ‘osigurava’ pravu zimsku epizodu nad našim dijelom kontinenta.

-Nije veliko iznenađenje kada na Sv. Iliji na Pelješcu padne snijeg, no ovoga je puta pao i na područjima nižim od 500 metara nadmorske visine, a zabijelio je i nekoliko naseljenih područja. U najvišim predjelima poluotoka palo je preko 20 cm snijega. Do jutra se fronta proširila do juga Jadrana gdje su oborine bile i najintenzivnije. U Konavlima je pao obilniji snijeg, a snježnih pahulja je bilo i uz more u Dubrovniku i Cavtatu, ali se snijeg nije zadržavao – navode iz Crometea.

Donose i podatke o oborinama: 60 mm je (do 19 sati) palo na postaji Dubrovnik Ćilipi. U Komiži je palo 26.8 mm, Dubrovniku 24 mm, Zadru Zemunik 16 mm, Zadru Puntamika 15, na Hvaru 10.8 mm, a u Makarskoj i Šibeniku 8 mm.

Nakon prolaska fronte jačao je i vjetar, u unutrašnjosti sjeverac, a na Jadranu bura, osobito poslijepodne i navečer. Najjači udari bure izmjereni danas do večernjih sati su bili: Most Pag i Prevlaka 145 km/h, Jasenice 130 km/h, Dubrovnik i Most Krk 125 km/h, Šibenik 95 km/h, Knin,  Mali Lošinj i Zadar 90 km/h, Split 80 km/h…
Zanimljivo je kako je Dubrovnik danas bio najhladniji grad na Jadranu, što je, kažu iz Crometea, neuobičajeni. Najviša dnevna temperatura bila je samo 5°C.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist