Aktualno

CIJENE VEĆE ZA 20 POSTO Od lipnja poskupljuju grobna mjesta na Dupcu

CIJENE VEĆE ZA 20 POSTO Od lipnja poskupljuju grobna mjesta na Dupcu

Poskupljenje, kojem svakodnevno svjedočimo, neće zaobići ni Groblje Dubac. Od 1. lipnja ove godine će, naime, doći do povećanja cijena grobnih mjesta i to za 20 posto. Potvrdio je to za DuList direktor Groblja Dubac Đuro Lonza. Veće cijene neće se odnositi na sve one građane koji su već dobili privremena rješenja, kao ni na one koji se na kupnju grobnog mjesta odluče do 31. svibnja 2023.
—Prilikom formiranja cijena grobnih mjesta koje su trenutno na snazi, nastojali smo se maksimalno zadržati u okvirima cijena koje su prema javnosti istaknute prije 14 godina kada je započeo postupak zaprimanja zahtjeva, odnosno kada je provedena anketa s ciljem utvrđivanja broja zainteresiranih građana. Iste smo zbog iznosa PDV-a, koji moramo prilikom prodaje obračunati, nešto korigirali, ali su već u startu one bile ispod realne cijene koštanja izgradnje grobnica – objašnjava za DuList Đuro Lonza. Ističe kako je povećanje cijena grobnih mjesta predviđeno od 1. lipnja 2023. godine i to za 20 posto u odnosu na trenutne cijene.
— Povećanje se ne odnosi na sve one korisnike kojima smo već donijeli privremena rješenja, već samo za one koji to naprave nakon 1. lipnja 2023. godine. Na ovaj način smo svima onima koji dugi niz godina čekaju na grobno mjesto omogućili kupnju po starim cijenama, a također smo svima onima koji to još nisu napravili, ostavili dovoljno vremena za donošenje odluke do 31. svibnja – poručuje direktor Groblja Dubac.

Privremeni ukopi od ožujka?
Inače, na gradilištu budućeg groblja u tijeku je izgradnja druge etape. Ugovor je potpisan još u ožujku prošle godine s rokom izvođenja od 18 mjeseci. U kojoj su danas fazi radovi te je li bilo kašnjenja, doznali smo od direktora. — S izvođačem radova, društvom Trag d.o.o iz Dubrovnika, zaključen je okvirni sporazum za izgradnju 2. etape groblja Dubac na razdoblje od 1. lipnja 2022. do 1. lipnja 2024. godine. Unutar sporazuma predviđeno je sklapanje dva Ugovora o izvođenju radova. Prvi Ugovor je zaključen na rok od 18 mjeseci i završetak radova po tom ugovoru bi trebao biti do kraja ove godine. Radovi po tom ugovoru teku sukladno utvrđenom dinamičkom i financijskom planu s malim zakašnjenjem u betonskim radovima budući smo u zadnje vrijeme imali duža kišna razdoblja gdje se radovi nisu mogli normalno odvijati. Radovi na zemljanim iskopima su nešto ispred utvrđene dinamike – navodi Lonza. Drugi Ugovor iz sporazuma zaključit će se, dodaje, nakon što gradsko i općinsko Vijeće usvoje prijedloge Ugovora o kapitalnoj pomoći, kojim će se osigurati sredstva za realizaciju tog ugovora, a ona je predviđena za drugi dio ove i početak sljedeće godine.
—Dakle svi radovi predviđeni sporazumom s izvođačem radova bi trebali biti gotovi do proljeća 2024. godine. S ciljem što bržeg osiguranja grobnica za privremeni ukop, intenzivno se radi na grobnim poljima gdje smo ih predvidjeli te se nadamo isto završiti tijekom mjeseca ožujka ove godine – ističe Lonza.

Manje naknade za HRVI
Inače, do danas je izdano ukupno 1.527 privremenih rješenja kojim se dodijelilo ukupno 1.346 grobnih mjesta. Hrvatski ratni vojni invalidi kod kupnje grobnih mjesta imaju pravo na određeni popust sukladno stupnju invaliditeta.
—Sukladno Odluci o groblju kojom je hrvatskim ratnim vojnim invalidima omogućen popust od 30 posto za utvrđeni invaliditet preko 50 posto, odnosno 10 posto popusta za utvrđeni invaliditet do 50 posto, do danas smo izdali 14 privremenih rješenja s utvrđenim popustima – rekao je za DuList Đuro Lonza.

Najava izazovnih 18 mjeseci se obistinila
S obzirom na poskupljenja koja nisu zaobišla ni građevinski sektor, zanimalo nas je je li ugovoreni izvođač radova tražio korekcije cijene i može li se takvo nešto očekivati. Treba svakako istaknuti kako je i sam direktor Groblja Dubac u ožujku prošle godine, na potpisivanju ugovora s izvođačem istaknuo kako je pred njima izazovnih 18 mjeseci po pitanju rokova, ali i nestabilnog tržišta te cijena materijala.
—Zahtjev izvođača za povećanjem cijena nismo dobili te ne možemo predvidjeti hoće li do toga doći. Međutim, svjesni smo činjenice da je od trenutka potpisivanja ugovora u nekoliko navrata došlo do poskupljenja cijena betona, cijena željeza oscilirala je sukladno stanju na burzama, naftni derivati su također poskupjeli, energenti su imali najveći porast cijena, ali su iste privremeno smanjene i regulirane odlukom Vlade RH. Također raste i cijena rada, budući da trenutno na tržištu rada u čitavoj zemlji nedostaje značajan broj građevinskih radnika, a s tim problemom se suočava i naš izvođač. Dakle, najava izazovnih 18 mjeseci se nažalost obistinila – ističe nam za kraj Đuro Lonza. U ožujku prošle godine pisali smo i kako se do tada iz proračuna Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka za ovaj dugogodišnji projekt izdvojilo 93 milijuna kuna. Riječ je o uloženim novcima svih godina koliko posluje groblje Dubac, počevši od pripremnih radnji, kupnje zemljišta, infrastrukture koja je išla iz poslovne zone, preko projektne dokumentacije, planova, pristupnih cesta, zidova unutar obuhvata i prve etape koja je dovršena kao i svih materijalnih troškova koji su u 10-ak godina pratili društvo.

Objavljeno u tiskanom izdanju 25. siječnja 2023.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist