Aktualno

CIJENE PONOVNO DIVLJAJU Inflacija usporava, a hrana sve skuplja!

CIJENE PONOVNO DIVLJAJU Inflacija usporava, a hrana sve skuplja!

Cijene hrane u travnju rasle su gotovo dvostruko više od ostalih cijena, inflacija je iznosila 8,9 posto, a hrana je bila skuplja 16 posto, piše Slobodna Dalmacija. Navode kako je, prema dosad dostupnim podacima Eurostata, opća razina cijena pala s 10,7 posto koliko je u ožujku iznosila stopa inflacije, a unatoč tom usporavanju Hrvatska je po stopi inflacije i dalje visoko među zemljama Europske unije i zauzima sedmo mjesto.

Najveća stopa poskupljenja u travnju zabilježena je za jaja. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku skuplja su za 56,6 posto, razina koja je visoka i za Europsku uniju u kojoj je u ožujku Hrvatska sa 63 posto skupljim jajima bila treća zemlja po rastu cijena.

U Hrvatskoj su u travnju najviše rasle i cijene smrznutom voću – 54,7 posto u odnosu na razinu cijena iz lanjskog travnja, šećer je poskupio 37,7 posto, gomoljasto povrće 36,7 posto, jestive životinjske masti 27,4 posto, smrznuto povrće 24,5 posto, kruh 24,4 posto, krumpiri 22,4 posto.

Samo je jestivo biljno ulje u travnju bilo jeftinije od prošle godine, s padom od 27,7 posto.

Zanimljivo je da su cijene goriva u travnju na godišnjoj razini bile niže. Iako je su cijene pale 17 posto za dizel i 7,9 posto za benzin, to se ipak ne osjeća na cijenama hrane. Inače, kad gorivo poskupljuje, onda je uvijek krivac za rast cijena hrane i svih ostalih proizvoda i usluga.

U ožujku je Hrvatska i u uvjetima snažnog rasta cijena u ostalim zemljama Unije bila druga po poskupljenju vina od 15 posto, po rastu cijena jaja bila je treća, po poskupljenju kruha šesta, a po rastu cijena maslaca osma, dok je po stopi poskupljenja krumpira bila deveta zemlja u Uniji.

Iz Državnog zavoda za statistiku kažu da je u travnju najveći porast cijena u prosjeku ostvaren u skupini hrane i bezalkoholnih pića koji su skuplji za 15,7 posto i doprinose ukupnom rastu cijena s povećanjem od 4,17 postotnih bodova, dok su stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva poskupjeli za 8,6 posto i na inflaciju su utjecali 1,46 postotnih bodova.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist