Aktualno

Cijene građevinskih materijala variraju. Što to znači za naša gradilišta?

Cijene građevinskih materijala variraju. Što to znači za naša gradilišta?

Iako smo se na svakodnevnoj razini više bazirali na rast cijena namirnica, higijenskih potrepština i ostalih nužnih nam stvari za kućanstvo, suočili smo se, uostalom kao i gotovo cijeli svijet, s novim trendovima pada građevinskog materijala. Cijene su ‘divljale’, pa rasle, pa padale, no u posljednjih malo manje od mjesec dana čini se da trendovi idu u prilog svima koji planiraju gradnju. Naime, cijene željeza, aluminija, drva… Su nakon šokantnog rasta-pada-rasta konačno stabilnije. I što je važnije, niže. U ovom trenutku Dubrovnik ima nekoliko otvorenih projekata, odnosno gradilišta. Lapadska obala, Groblje Dubac i placa u Gružu su u ‘žiži javnosti’, stoga smo provjerili hoće li na njima doći do promjena.

Nema utjecaja na krajnje korisnike
Direktor groblja Dubac Đuro Lonza ističe kako varijacije cijena neće utjecati na krajnje korisnike. Komentira nam hoće li pad građevinskih materijala na ikakav način utjecati na nastavak projekta izgradnje groblja.
– U postupku javne nabave koji se dogodio tijekom svibnja dobili smo tada aktualne cijene. Ponuditelji su dali ono što je tada bilo aktualno na tržištu, a u međuvremenu su one rasle, spuštale se pa su opet rasle. Pa opet spuštale! A mi imamo ugovorene cijene i te ugovorene cijene dosad se nisu mijenjale. Nismo još došli do faze ugradnje željeza, no vjerujem da će cijene ostati na istoj razini. Ipak se radi o iznimno velikim količinama – naglasio je uz opasku kako ne vjeruje da će doći do ekstremnog poskupljenja. Ono što nas je zanimalo je što je s krajnjim korisnicima?
—U ugovorima prema korisnicima ne bismo mijenjali ništa, čvrsto stojimo pri tome da se neće mijenjati cijena nauštrb korisnika. Ako bude promjene, Proračuni Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka snosit će razliku – naglašava nam dalje direktor Lonza uz napomenu kako u izgradnji sve ide po planu, a trenutno se rade iskopi.

Cijene građevinskih materijala variraju. Što to znači za naša gradilišta?

Postupit će prema važećoj regulativi
Za komentar o promjeni cijena materijala zamolili smo i Antonija Deranju, direktora tvrtke Texo Molior, izvođača radova na Lapadskoj obali – za Dubrovnik najvažnijem projektu u ovom trenutku. Deranja nam ističe kako su ‘sve analize takvog tipa trenutačno u domeni trgovačkih spekulacija.’
—Izvođač će u vezi mogućih izmjena cijene postupiti prema važećoj regulativi, odluci Vlade Republike Hrvatske i pravilima struke – naglašava kratko direktor Deranja.

Cijene građevinskih materijala variraju. Što to znači za naša gradilišta?

Sanitat: Pratite EOJN!
S obzirom na činjenicu kako su se cijene materijala poput željeza, aluminija i slično, vratile gotovo na razinu predpandemijskog vremena, odnosno takozvanog vremena prije ‘peaka’ cijene materijala, hoće li se ova činjenica uzeti u obzir u kontekstu projekta ‘Gruška placa’? Zanimalo nas je konkretno hoće li Sanitat Dubrovnik poništiti natječaj i tražiti nove ponude obzirom na nove cijene gore navedenih materijala, odnosno zbog povoljnije situacije na tržištu.
—Postupak javne nabave za izvođača radova na predmetu Rekonstrukcija tržnice Gruž je u tijeku te stoga isti nismo u mogućnosti komentirati do njegovog završetka, kada će Odluka biti objavljena na Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske – naglasili su nam u odgovoru. Do zaključenja broja Odluka nije objavljena.

Objavljeno u tiskanom izdanju 10. kolovoza 2022.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist