Aktualno

ČETVRTAK Što donose Dani otvorenih vrata Restauratorskog odjela Dubrovnik?

restauratori09

Dan otvorenih vrata Restauratorskog odjela Dubrovnik održat će se u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine u ljetnikovcima Stay i Kaboga na Batahovini. Program počinje u 11:30 u saloči ljetnikovca Kaboga izlaganjem konzervatorice-restauratorice savjetnice Nede Kuzek „Passpartout za sliku Sv. Katarina Sijenska iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku” i nastavlja se druženjem u Zavodskim prostorima uz predstavljanje radova Zavoda i stručno vodstvo u restauratorskim ateljeima od 12:30 do 18 sati.

Na izložbi Nede Kuzek, „Passpartout za sliku Sv. Katarina Sijenska iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku”, slikese ne sagledavaju samo pogledom, one su složena djela i traže dublje razumijevanje. Podatkovni i značenjski passpartout formiran je oko svakog umjetničkog djela, a autorica izlaganja nas poziva da u njega zakoračimo. Takvo obuhvatno razumijevanje preduvjet je za ljubav i primjerenu brigu o baštini.

Zahvaljujući suvremenim tehnikama snimanja, posjetitelji će imati priliku vidjeti sve slojeve slike „Sv. Katarina Sijenska“, čije je konzerviranje i restauriranje povod izlaganju. Govorit će se o zanimljivim crticama iz života svete Katarine Sijenske te o značenju njezine spisateljske ostavštine. U kontekstu 18. stoljeća u kojem je slika nastala, autorica će predstaviti niz slikara iz Venecije, Napulja i Dubrovnika. Stručna recepcija i interpretacija slike sadržana je u radovima naših ponajboljih povjesničara umjetnosti koji su o njoj pisali.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist