Aktualno

ČETVRTAK Što donose Dani otvorenih vrata Restauratorskog odjela Dubrovnik?

restauratori09

Dan otvorenih vrata Restauratorskog odjela Dubrovnik održat će se u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine u ljetnikovcima Stay i Kaboga na Batahovini. Program počinje u 11:30 u saloči ljetnikovca Kaboga izlaganjem konzervatorice-restauratorice savjetnice Nede Kuzek „Passpartout za sliku Sv. Katarina Sijenska iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku” i nastavlja se druženjem u Zavodskim prostorima uz predstavljanje radova Zavoda i stručno vodstvo u restauratorskim ateljeima od 12:30 do 18 sati.

Na izložbi Nede Kuzek, „Passpartout za sliku Sv. Katarina Sijenska iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku”, slikese ne sagledavaju samo pogledom, one su složena djela i traže dublje razumijevanje. Podatkovni i značenjski passpartout formiran je oko svakog umjetničkog djela, a autorica izlaganja nas poziva da u njega zakoračimo. Takvo obuhvatno razumijevanje preduvjet je za ljubav i primjerenu brigu o baštini.

Banner 300x250 DU 1

Zahvaljujući suvremenim tehnikama snimanja, posjetitelji će imati priliku vidjeti sve slojeve slike „Sv. Katarina Sijenska“, čije je konzerviranje i restauriranje povod izlaganju. Govorit će se o zanimljivim crticama iz života svete Katarine Sijenske te o značenju njezine spisateljske ostavštine. U kontekstu 18. stoljeća u kojem je slika nastala, autorica će predstaviti niz slikara iz Venecije, Napulja i Dubrovnika. Stručna recepcija i interpretacija slike sadržana je u radovima naših ponajboljih povjesničara umjetnosti koji su o njoj pisali.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist