Aktualno

ČESTITAMO Paveli nagrada za promicanje prava djeteta, Buljan Flander za životno djelo

Denis Pavela uz Kristinu Čunović dobitnik je Nagrade za promicanje prava djeteta za 2018. povodom obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta dok je prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander dodijeljena Nagrada za životno djelo, objavljeno je na stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Temeljem Zakona o Nagradi za promicanje prava djeteta Nagradu dodjeljuje Odbor za Nagradu za promicanje prava djeteta, kojeg osniva Hrvatski sabor na vrijeme od dvije godine.

Obrazloženja o dobitnicima Nagrada:

Denis Pavela je osmislio projekt na području rada s djecom koji je postao tradicionalan na području Dubrovačko-neretvanske županije pod nazivom „Vratimo djecu na igrališta“ koji se provodi dva puta godišnje na različitim lokacijama. Ujedno je dobitnik javnog priznanja „Osoba godine“ u siječnju 2017. godine te se više puta iskazao kao borac za prava djece posebice u sigurnosti cestovnog prometa, a izradio je i pojedina rješenja koja su se iskazivala sustavno kao mjesta odnosno prometnice gdje stradavaju najmlađi.

Kristina Čunović je dopredsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, inicijatorica i koordinatorica prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas „Čitaj mi!“. Pokrenula je, ali i razvila brojne programe i projekte: „Bebe u knjižnici“ (osmislila i pokrenula program u Odjelu za predškolski uzrast Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“); tečaj „Uvođenje i razvijanje usluga za bebe, djecu rane dobi i njihove roditelje u narodnim knjižnicama“ te nacionalnu akciju prikupljanja i darivanja slikovnica „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“. Sudjeluje u projektu Čitateljski program za zatvorenike i djecu koji povezuje djecu i roditelje koji su u zatvorima i kaznionicama tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander na početku svoje karijere postavila je svoj cilj učiniti svako dijete važnim, a što je u ovih 35 godina stručnog i znanstvenog rada i uspjela ostvariti. U svojem dugogodišnjem radu istaknula se u području kliničke i zdravstvene psihologije te rada na promicanju prava djeteta i to osobito zaštite od nasilja nad djecom i među djecom kao i terapijskog rada na ublažavanju posljedica nasilja nad djecom. Osnivačica je udruge Hrabri telefon kao prve savjetodavne linije za zlostavljanu i zanemarenu djecu u Republici Hrvatskoj. Tijekom godina rada svoju energiju i iskustvo u radu s djecom uložila je u kampanje podizanja javne svijesti, edukaciju stručnjaka za rad sa zlostavljanom i zanemarenom djecom, poticanje suradnje među različitim strukama te posebno na promociju volonterstva među mladima, budućim stručnjacima mentalnog zdravlja.

Foto: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Pročitajte još

RODITELJI ZABRINUTI, BOLNICA TRAŽI SUGLASNOST ZA SPECIJALIZACIJU Najmlađi pacijenti ovise o dolasku endokrinologa iz Zagreba

U ULICI ANTUNA MIHANOVIĆA Susjedi u šoku zbog pokušaja ‘legalizacije’ bespravno izgrađenog glorijeta nakon četiri godine

Leona Rašica

PROVJERILI SMO STANJE FINANCIJA Računi gradskih društava nakon četiri godine ‘podebljani’ za 83,5 milijuna kuna

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija