Aktualno

Čemu točno služe nova radna mjesta Vlade?

Zoran Milanović

Ako ste nezaposleni, možda baš Vas čeka ovaj posao – Ured Vlade bit će proširen novim radnim mjestom – Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dobio je radno mjesto voditelja Ureda dobrodošlice, odlučila je nedavno Vlada.
Mjesto donosi koeficijent složenosti poslova 2,425, a ustrojen je temeljem Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske u svrhu olakšavanja procesa integracije u hrvatsko društvo.

U njemu povratnici i useljenici, kao i svi drugi zainteresirani Hrvati izvan Hrvatske, mogu dobiti potrebne informacije i pomoć u rješavanju pravnih i drugih pitanja, što uključuje i pomoć savjetnika u prvim koracima integracije u hrvatsko društvo.

Upitana nakon sjednice Vlade, je i Hrvatsko potreban takav Ured, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je kako je to pitanje za Ured.
-Treba vidjeti što će Ured raditi, pretpostavljam neku vrstu komunikacije s ljudima koji se eventualno žele vratiti – kaže Pusić.

Na upit očekuje li neku konkretnu korist od rada tog Ureda, Pusić je odgovorila kako bi bilo dobro ako će privlačiti visokokvalificirane stručnjake da se vrate u Hrvatsku, piše Slobodna Dalmacija.

-Vidjet ćemo što će se dogoditi, ja ne znam na koji će oni način funkcionirati. Ako funkcioniraju tako da privuku recimo ljude našeg porijekla ili naše ljude s visokim kvalifikacijama i stručnjake da se angažiraju natrag u Hrvatsku, to bi svakako bilo dobro-  rekla je.

Osim ovog radnog mjesta, Ured Vlade otvara još jedno – zamjenik savjetnika premijera!

Prema izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, zamjenik savjetnika premijera imat će koeficijent složenosti poslova 3,000, a imenovan je s obzirom na to da su se aktivnosti Ureda znatno intenzivirale ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te je proširen djelokrug poslova vezan uz sastanke Europskog vijeća.

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist