Aktualno

Čeka se nova vlada

Čeka se nova vlada

Održan je kolegij direktora komunalnih društava na kojem je najviše riječi bilo o projektima Vodovoda i pripremama za Dan dubrovačkih branitelja.

Zamjenik gradonačelnika Niko Šalja uvodno je razjasnio situaciju s Libertasovim linijama s Autobusnog kolodvora. Kazao je kako se prometovanje autobusa za magistralu preko ulice dr.Ante Starčevića, Doma zdravlja i Ilijine glavice pokazalo dobrim rješenjem, ali kako treba pričekati usklađivanje ostalih gradskih autobusnih linija kako bi svi mogli stići na te linije.

Još uvijek se radi na temi „trice“ s Nuncijate, gdje se očekuje dogovor s Hrvatskim cestama o ucrtavanju i uređenju dviju autobusnh stanica, a Šalja je najavio uvođenje te linije do kraja godine. Zasad je izglednija izvedba linije 6A, gdje je potrebno ocrtati cestu i postaviti znakove.
Direktor Vodovoda Pero Mišković kazao je kako su na natječaj Hrvatskih voda za Projekt Jadran (u koji su uključeni Solitudo, Sustjepan i Šetalište N. i M. Pucića) pristigle četiri ponude.

– Budući da se radi prema naputcima Svjetske banke, na prvom mjestu pri odabiru bit će reference i najniža cijena – objasnio je Mišković. Dodao je kako je prema izvršenom istraživanju ustanovljeno da se najveći gubitci vode u sustavu bilježe u Župi dubrovačkoj i Dubrovačkom primorju, zatim Gradu i najmanje u Stonu. Mišković procjenjuje da Vodovod zbog tih gubitaka vode na godišnjem nivou trpi nekoliko milijuna kuna troškova. Upozorio je kako će od 2015. godine Vodovod morati, uz koncesiju za fakturiranu vodu, morati plaćati koncesiju i za ispumpanu vodu. Ako se smanje gubitci vode u sustavu, naknada Hrvatskim vodama mogla bi se umanjiti sa 80 na 50 lipa. Zato će se uložiti u mjernu opremu, snimanje stanja i sanaciju.

Za 28. studenog najavljen je početak izgradnje sekundarne vodovodne mreže za Gornja sela, dok je magistralni cjevovod od Orašca prema Gornjim selima u fazi završnog usklađivanja glavnog projekta i izdavanja potvrde na glavni projekt, prema staroj lokacijskoj dozvoli koja ne predviđa autoput Osojnik – Doli.

– Izostala je obećana i bombastično najavljivana pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Hrvatskih voda, pa su u ovom projektu Grad Dubrovnik i Vodovod sami u investiciji – zaključio je Mišković.

– Nadamo se da će s novom vladom doći do decentralizacije i da će se konačno nekim algoritmom dodjeljivati sredstva, pa da ćemo moći računati na neka sredstva, a ne „molit Boga“ da nam nešto kapne – nadovezao se Šalja.

Situacija u Zatonu se konačno privodi kraju, a u Lozici je na redu montaža podmorskog cjevovoda, što bi uspostavilo urednu opskrbu mjesta.
Direktor Sanitata Niko Kapetanić kazao je kako je tvrtka pokrenula proces ovrhe za neplatiše parkiranja.

Čistoća je, prema riječima direktora Pera Kacige, nabavila kameru za nadzor odvoženja šuta na divlja odlagališta i temeljem zabilježenih slučajeva slijedit će pokretanje kaznenih postupaka, „sve kako bi se ljudi upristojili“.

JU Rezervat Lokrum zaključio je ovaj vikend prijevoz za otok Lokrum i predstoji mu uređenje zgrada i hidrantske mreže, dok su Boninovo i Vrtlar izvršili sve pripreme za predstojeći Dan branitelja (uređenje platoa ispred centralnog križa te područja od Bosanke do Strinčjere).

Pročitajte još

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

BLAGDAN JE SV. JOSIPA Tate, sretan vam vaš dan!

Dulist