Aktualno

ČEKA SE GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA AKADEMIS U Čingriji restoran, prostor za učenje i apartmani!

ČEKA SE GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA AKADEMIS U Čingriji restoran, prostor za učenje i apartmani!

Rečeno nam je kako će Vila Čingrija do kraja ovog tjedna, najkasnije za nekoliko dana dobiti građevinsku dozvolu. Imali smo tu manjih zastoja u postupku jer je riječ o zaštićenom objektu. Uvijek postoje teškoće kako sve parametre usuglasiti, a sada je to sve gotovo – rekao je to župan Nikola Dobroslavić 26. kolovoza nakon konferencije ‘Izvrsnost u turizmu’ koju je organizirao Centar kompetentnosti. Međutim, nešto više od tjedan dana nakon, građevinska dozvola još uvijek nije stigla, već je u postupku izdavanja, potvrdili su to DuListu iz Dubrovačko-neretvanske županije. Zanimali su nas i detalji glavnog projekta Vile Čingrije čiji je projektant tvrtka TRAMES d.o.o. ugovorena nakon provedenog postupka javne nabave. Željeli smo dobiti i vizualizacije njezinog budućeg izgleda, ali, s obzirom da je se neće rekonstruirati izvana, već će je se samo urediti iznutra, takve se vizualizacije ne izrađuju, nego samo tehnički nacrti. Ipak, iz županije su nam poslali određene detalje uređenja kao i tlocrte budućeg unutarnjeg izgleda ovog akademisa i glavnog mjesta događanja Reginalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik.

Dva akademisa

Otkako je predstavljen projekt Centra kompetentnosti, isticalo se kako će se prostorije Turističke i ugostitelj ske škole Dubrovnik u Garištu urediti, podići na višu razinu te biti akademis, ali javnosti je manje poznato da će Čin grija biti drugi akademis. To zapravo znači da će TUŠ kao ugostiteljska obrazovna ustanova moći pružati usluge smještaja, prehrane, pića i napitaka tijekom cijele godine u cilju stručnog osposobljavanja učenika i studenata. U razini suterena, ispod istočne tarace objekta, istaknuli su nam iz Županije, provest će se dogradnja kako bi se smjestile pomoćne prostorije kuhinje kao i prostori za osoblje, garderobe i stalo, zbog čega se obuhvat ove etaže mora proširiti kako bi se smjestili svi potrebni prostori definirani minimalnim tehničkim uvjetima. To je, napominju iz Županije, jedino proširenje postojećih prostornih kapaciteta Vile koje će biti potpuno ukopano i neće se vidjeti izvana. U toj će se etaži smjestiti i vinoteka za goste i osoblje.

Ostale etaže objekta potpuno će se sanirati i prilagoditi novoj namjeni. U prizemlju, uz glavni ulaz u objekt, gdje se ujedno nalazi i prijemni prostor, smjestit će se multimedijalna dvorana za izvođenje nastave i e-nastave kao i restoran odnosno prostor za pripremu hrane i pića. Na katu su planirana tri apartmana koji zadovoljavaju kategoriju sobe od četiri zvjezdice, sukladno propisanim uvjetima. Ti će apartmani služiti za smještaj gostujućih praktikanata i nastavnika. Središnji, reprezentativni dio stubišta i saloče u potpunosti će biti zadržan u izvornom stanju. U potkrovlju će se smjestiti dvije sobe s kupaonicom za učenike na razmjeni i/ ili praksi te servisni sadržaji. U planu je i sanacija manjeg vanjskog objekta u sjeverozapadnom dijelu vrta i sanacija cijelog povijesnog vrta – sanacija elemenata kamene plastike, čišćenje cijelog vrta, uklanjanje sasušenih palmi i sadnja novih. Ugradit će se i vertikalna podizna platforma kraj glavnog ulaza u vrt kako bi se osigurao pristup i osobama s invaliditetom. Najkasnije do kraja 2021., naglasili su nam iz Županije, očekuje se provedba postupka javne nabave radova i ugovaranje radova u vrtu, a planirana vrijednost izvođenja radova je nešto niža od 14 milijuna kuna.

Obrazovanje vrhunskih kadrova

Podsjetimo, upravo u Vili Čingriji školovat će se budući dubrovački kadrovi u turizmu i ugostiteljstvu u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti. Centar se financira bespovratnim sredstvima, ugovorima ‘teškim’ 102 milijuna kuna. Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik 2018. postala je jedan od šest Centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na učenje temeljeno na radu. Više je puta ravnatelj TUŠ-a Antun Perušina naglasio kako će se upravo u Vili Čingriji obrazovati vrhunski kadrovi.

— Vila Čingrija dat će dodatnu vrijednost našem Centru kompetentnosti. Imamo je na sljedećih 10 godina i trebamo od jedne lijepe zgrade koja je u jako derutnom stanju stvoriti mjesto u kojem naši učenici trebaju dobiti znanja, vještine i stavove za rad u hotelima najviše kategorije. Naša škola nema izbora, moramo stvarati kadrove za hotele s pet zvjezdica. Upravo Vila Čingrija treba biti mjesto na kojem će raditi oni najbolji i gdje ćemo od njih tražiti vrhunsku kvalitetu – naglasio je Perušina u lipnju 2020. prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava, a posebno je istaknuo Baskijski kulinarski centar s obzirom da je dubrovački Centar kompetentnosti jedini koji ima tehničkog partnera.

Perušina je u jednom navratu istaknuo i kako je vizija dubrovačkog regionalnog Centra kompetentnosti biti vodeće mjesto izvrsnosti na području Republike Hrvatske, novih zemalja članica Europske unije te zemalja pristupnica. Osim Vile Čingrije, uredit će se i druge dvije lokacije na kojima djeluje Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, one u Župskoj 2 i u Garištu. Na ovojće lokaciji biti također napravljen akademis s osam soba i restoranom. Garište će, kao i Čingrija, biti mjesto na kojima će se raditi praksa u kontroliranim uvjetima gdje će učenike pratiti i ocjenjivati njihovi mentori, ali i tržište jer će biti otvoreni za javnost. Cilj Centra je i razvijanje kurikuluma za zanimanje kuhar na razini 4–2. Riječ je o kuharu koji bi se školovao kroz četiri godine i bila bi mu direktno osigurana prohodnost prema višim i visokim školama te gastronomskim akademijama. Tu je i kurikulum za kuhara na razini 5, a to je razina za one koji ne žele ići na sveučilište, već žele u struci dosegnuti najvišu razinu i tu se zadržati. Želja je i razviti najmanje 25 kratkih programa u obrazovanju odraslih za cjeloživotno učenje.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 8. rujna 2021.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist