Aktualno

ČEKA NAS JOŠ HLADNIH DANA AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće

ČEKA NAS JOŠ HLADNIH DANA AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prije nekoliko dana i veliku prognozu za proljeće za cijelu Europu. Tijekom posljednjih nekoliko tjedana zimske oluje zahvatile su Zapadnu Europu, ali i južni dio kontinenta. Na Balkanu se to očitovalo kao val zahlađenja koji je i u dijelove Hrvatske donio jutarnje temperature niže od -10 Celzijevih stupnjeva. Očekuje se da će ova fronta, koja sa sobom nosi oluje, ostati aktivna i početkom proljeća, najavljuju meteorolozi AccuWeathera.

Očekuje se da će oluje putovati preko Francuske, a zatim u Italiju pa sve do Balkana, posebno tijekom ožujka. Meteorolozi AccuWeathera napominju da je ovo neobičan obrazac za proljeće jer se oluje obično u to doba godine premještaju prema sjeveru kontinenta, piše Index.

-Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali će do svibnja nanijeti štete jugu kontinenta – rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući kako se u regiji do svibnja očekuje mnogo padalina.

Kako će se oluje približavati Sredozemnom moru, sa sobom će povlačiti više vlage, što će pak dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja diljem Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava na početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tijekom kraja 2020. godine.

Pirinejski poluotok

Ovaj olujni obrazac tijekom početka proljeća nastavit će se i na Pirinejskom poluotoku. Otapanje velikih količina snijega u planinama te kiše koje se očekuju u proljeće u Portugalu i Španjolskoj mogle bi itekako dobro doći kao priprema za ljeto, kada su na ovo području požari česta pojava, navodi AccuWeather.

Krajem proljeća se, kako kaže Roys, očekuje trend dramatičnog zagrijavanja.

Sjeverozapadna i središnja Europa

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u posljednjih pet godina u sjeverozapadnom i središnjem dijelu Europe, mnogi se raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme.

-Proljeće će kasniti – rekao je Roys.

Zimska hladnoća zadržat će se ožujku na područjima od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske. Uz hladnoću u ožujku očekuju se i brojne oluje. Ova kombinacija može dovesti do snijega čak i u dijelovima Škotske, juga Engleske i gorja Francuske i Njemačke.

U drugom dijelu travnja i svibnja temperature će početi rasti.

Sjeverna i istočna Europa

Kako će se hladni zrak zadržavati početkom proljeća širom Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, prohladno vrijeme zahvatit će i veći dio Norveške, Švedske i Finske.

Do druge polovice proljeća trag oluje kroz Europu pomaknut će se prema sjeveru, što će dovesti do veće količine oborina u Skandinaviji.

Krajem proljeća očekuje se dramatični zaokret – mnogo blaže vrijeme, više temperature i visoka razina vlage u zraku. Krajem travnja i u svibnju očekuje se olujno, ali toplije vrijeme.

Dok se za Zapadnu Europu predviđa hladno proljeće, Istočnu čeka sasvim suprotno – toplo vrijeme. Mogući je poneki prodor hladnijeg zraka, najavljuje AccuWeather.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist