Aktualno

Čeka li nas klimatska katastrofa? U sljedećih pet godina novi temperaturni rekordi

Čeka li nas klimatska katastrofa? U sljedećih pet godina novi temperaturni rekordi

Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije, prof. Petteri Taalas izjavio je ovog tjedna na konferenciji za medije da je vjerojatno da će globalna temperatura u sljedećih pet godina dosegnuti rekordne razine zbog stakleničkih plinova koji zadržavaju toplinu i očekivanog El Niña, prenosi DHMZ.

Vjerojatnost je 66 % da će godišnja prosječna globalna temperatura zraka privremeno premašiti porast od 1,5 °C u odnosu na predindustrijske razine tijekom najmanje jedne godine u razdoblju od 2023. do 2027., a 98 % iznosi vjerojatnost da će barem jedna od sljedećih pet godina i navedeno petogodišnje razdoblje u cjelini biti najtoplije u povijesti mjerenja.

To izvješće ne znači da ćemo trajno prekoračiti razinu od 1,5 °C iz Pariškog sporazuma, koja se odnosi na dugoročno zagrijavanje tijekom mnogo godina. Međutim, WMO upozorava da ćemo sve češće privremeno premašivati granicu od 1,5 °C, objasnio je glavni tajnik SMO-a, prof. Petteri Taalas, među ostalim navode.
Prosječna globalna temperatura izmjerena 2022. godine bila je za oko 1,15 °C viša od prosjeka razdoblja 1850. – 1900. U većem dijelu proteklog trogodišnjeg razdoblja vladali su uvjeti La Niña, koji imaju učinak hlađenja i koji su privremeno obuzdali dugoročniji trend zagrijavanja. Međutim, La Niña je završila u ožujku 2023. i predviđa se da će se u nadolazećim mjesecima razviti El Niño. El Niño obično dovodi do porasta globalnih temperatura u godini nakon što se razvije, što bi u ovom slučaju bila 2024.

Predviđa se da će godišnja srednja globalna temperatura izmjerena blizu površine za svaku godinu u razdoblju od 2023. do 2027. biti za 1,1 °C – 1,8 °C viša od prosjeka razdoblja 1850. – 1900. Taj se prosjek uzima kao polazna vrijednost jer je to razdoblje prije pojave emisija stakleničkih plinova uzrokovanim ljudskim djelovanjem i industrijom.

Vjerojatnost da će najmanje jedna od sljedećih pet godina nadmašiti temperaturni rekord iz 2016., kad je zabilježen iznimno jak El Niño, iznosi 98 posto.

Vjerojatnost da će petogodišnja srednja vrijednost za razdoblje 2023. – 2027. biti viša od srednje vrijednosti prošlog petogodišnjeg razdoblja također iznosi 98 posto.

Ovdje pročitajte priopćenje u cijelosti.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist