Hrvatska

CEHOVI TAKSI PRIJEVOZNIKA Zašto ministar Butković ignorira probleme u svom sektoru, koga štiti?

CEHOVI TAKSI PRIJEVOZNIKA Zašto ministar Butković ignorira probleme u svom sektoru, koga štiti?

Vlada RH svjesno je propustila urediti taksi tržište i kaos koji su izazvale nedovoljno promišljene izmjene zakona iz 2018. godine, poručuju Cehovi taksi prijevoznika Zagreba, Splita, Dubrovnika i Kaštela osvrćući se na nedavno izglasavanje Zakona o prijevozu u cestovnom prometu bez usvajanja njihovih prijedloga koje su uputili preko Hrvatske obrtničke komore. Odbacuju optužbe da su protiv liberalizacije tržišta te naglašavaju da bi se s njihovim prijedlozima postojeće malverzacije i anomalije svele na minimum, država bi bolje mogla pratiti sva taksi vozila, a lokalna bi samouprava imala bolju kontrolu prijevoznika na svom području.

Umjesto toga, navode u priopćenju za medije, ostalo je problematično postojeće stanje prema kojem na jednoj dozvoli možete imati na stotine vozila, što rezultira poreznim malverzacijama i kaosom na tržištu.

-Imamo najneuređeniju djelatnost taksi prijevoza u cijeloj Europskoj uniji, zašto ministar prometa Oleg Butković, kad ne želi slušati naše prijedloge, jednostavno ne uzme primjere dobre prakse iz drugih zemalja i prepiše ih. Umjesto toga, on nas koji nemamo nikakve veze s politikom optužuje za politikantstvo, tvrdi da tražimo ukidanje liberalizacije, što je potpuna neistina. Po ministru je ukidanje liberalizacije da svatko u vozilu mora imati originalnu dozvolu, da lokalna samouprava određuje cijenu iste dozvole, da vozač koji upravlja vozilom bude prijavljen na puno radno vrijeme… – poručuju udruženi taksi prijevoznici.

Ministar Butković, nastavljaju, zaboravlja da su na e-savjetovanju svoje prijedloge za unapređenje zakona uputili i svi veći primorski gradovi i sve državne udruge koje okupljaju najveći broj prijevoznika. Zašto ih je sve ignorirao, zašto ignorira očite probleme u svom sektoru, koga štiti, pitaju se taksi prijevoznici.

-Kako kontrolira tržište ako nema pojma koliko je igrača na njemu, kako ubiru poreze i doprinose ako ne znaju tko sve vozi taksi u Hrvatskoj? I što je najvažnije, kako brinu za sigurnost naših građana? To su sve otvorena pitanja na koja i dalje ne dobivamo odgovor, ali dobivamo lažne optužbe da politiziramo. Sigurno da u ovom trenutku nećemo pokleknuti i da nećemo odustati od uređenja ove djelatnosti i općenito prijevoza, jer su vidljivi problemi i u drugim sektorima prijevoza, što je očiti dokaz da ministar Butković ne radi svoj posao, i što je najgore, uopće ga ne zanimaju problemi u njegovom sektoru – zaključuju predstavnici Cehova taksi prijevoznika Zagreba, Splita, Dubrovnika i Kaštela u priopćenju za medije.

Fotografija je ilustrativna

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist