Županija

CEBALO: Nismo promijenili stav, luka Perna ne može funkcionirati bez zaobilaznice Orebić

CEBALO: Nismo promijenili stav, luka Perna ne može funkcionirati bez zaobilaznice Orebić

Sedamnaesta sjednica Županijske skupštine održava se ovog ponedjeljka u Orašcu, a na redu su vijećnička pitanja.

Vijećnicu Mariju Mrgudić zanimala je trajektna luka Perna i obilaznica Orebića te hoće li biti završene u isto vrijeme. Župan Dobroslavić odgovorio joj je kako Županija ima veliki projekt lučke infrastrukture za povezivanje otoka koji se realizira odgovarajućim tempom.

-Zadovoljni smo trudom lučkih uprava i suradnjom s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Tri su projekta već u realizaciji, dva su dobila odluke o sufinanciranju te sad slijedi skoro i postupak odabira izvođača radova. Produženje pristaništa u Ublima će vrlo skoro dobiti odluku o financiranju i ostaje nam ta odluka i za Pernu i Prigradicu. Što se tiče Perne ta luka je u prostornim planovima i očekujemo građevinsku dozvolu i odluku o financiranju. Izgradnja te luke čvrsto je povezana s obilaznicom Orebića. Studija izvodivosti za obilaznicu je već napravljena. Nema boljeg rješenja od toga za Orebić – istaknuo je župan Dobroslavić.

Vijećnik Ivica Dajak pitao je župana i zamjenika Cebala je li županija odustala od stava da se trajektna luka Perna ne smije pustiti u promet prije izgradnje zaobilaznice Orebića?

-7. srpnja je izdano novo rješenje za trajektnu Luku Perna nakon što je Ustavni sud u Splitu srušio prvo rješenje. Nadam se da će biti sve kako treba i da će do kraja studenog nedoumice biti otklonjene. Prvi elaborat temeljem kojeg je rješenje izdano kazivao je da korištenje Perne ne smije započeti prije zaobilaznice Orebića. U sadašnjem rješenju govori se o puštanju u promet obilaznice Orebića te da se tada treba omogućiti isključivo promet do luke Perna preko nje. Hoće li županija i vi osobno osigurati da korištenje trajektnog pristaništa Perna ne počne prije izgradnje obilaznice Orebića? Kad bi trebala biti puštena u promet luka, a kada zaobilaznica? Je li stav županije i dalje da trajektna luka neće funkcionirati bez zaobilaznice Orebića? – pitao je vijećnik Dajak.

Župan Dobroslavić je istaknuo kako su trajektna luka Perna i obilaznica Orebića jako bitni projekti za povezivanje Orebića i Korčule s Pelješcom i kopnom.

-Nadam se da ćemo svi raditi u smjeru i s naporima da se to što prije realizira i da nitko neće podmetati noge na tom putu. Radimo na oba projekta. Imali smo rješenje koje je potvrdilo Ministarstvo zaštite okoliša koje je palo na Ustavnom sudu i to nećemo komentirati. Koliko znamo, rješenje je ispravljeno te ponovno doneseno, ponovno je uložena tužba, sud će se o tome oglasiti. Što se tiče obilaznice, vjerujem da će ona biti gotova kad i luka u Perni, ali ne možemo davati obećanja. Obilaznica Orebića ide, naravno da je to pravo rješenje za Orebić. Ne mogu komentirati je li se odustalo od uvjeta za ova dva projekta. Ako netko ima prigovor, o tome će odlučiti sud. Orebiću treba trajektna luka u Perni i obilaznica Orebića – rekao je župan, a nadovezao se i njegov zamjenik Joško Cebalo.

-Što se tiče (ne) mijenjanja stavova može li luka Perna funkcionirati bez zaobilaznice Orebića ili ne, to nećemo raditi. Jedno ne može bez drugoga. Što se tiče rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, predmet tog rješenja nisu rokovi radova, već obuhvat luke Perna – naglasio je županov zamjenik Cebalo.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist