Kultura

CAVTATSKA UMJETNIČKA PRIČA Pred nama je deseti Epidaurus Festival!

CAVTATSKA UMJETNIČKA PRIČA Pred nama je deseti Epidaurus Festival!

Deseti Epidaurus festival, koji obilježava kraj ljeta u čarobnom Cavtatu, je pred nama, a otvorit će ga poznata švedska jazz/swing pjevačica i multisolistica, Gunhild Carling.

Ovo je njezin debitantski nastup u Hrvatskoj, a pratit će je 9. rujna, na Ljetnoj pozornici Cavtat, Dubrovnik Swing Selection, te će publika imati priliku uživati u vrhunskim interpretacijama bluesa, jazza, swinga…
Iako je teško u bogatom programu festivala odabrati ono najljepše, spomenut ćemo neka iznenađenja. Ove godine, nastavlja se program predstavljanja mladih talentiranih umjetnika, od kojih vrijedi istaknuti francuskog pijanista Nicolasa Bourdonclea 11. rujna. Nakon njega, 12. rujna u crkvi Gospe od snijega nastupa zanimljivi duet – klarinetist Raffaele Bertolini iz Italije uz orguljsku pratnju maestra dirigenta, pijaniste i orguljaša Gabriela Pezonea u koncertu Ave Maria.
U Domu kulture Cavtat ponovo izlaže umjetnica Luce Đuraš, stalna suradnica Epidaurus festivala već nekoliko godina, a njezina djela možete pogledati tijekom cijelog festivala.

Uspješne suradnje s vrijednom pijanisticom
Predstava za djecu ‘Ribar Palunko i njegova žena’ u izvedbi Kazališnog studija iz Rijeke na repertoaru je 20. rujna na Vaterpolskom plivalištu u Cavtatu s početkom u 19h, dok pak 17. i 18. rujna stiže Camerata Epidaurus uz mnoge soliste. Naime, umjetnici koji su tijekom desetljeća u Cavtatu nastupili više puta, realizirali su mnoštvo vrlo uspješnih suradnji s pijanisticom i organizatoricom, idejnom začetnicom festivala – Ivanom Marijom Vidović, s kojom i dalje uspješno surađuju. Nastupit će uz Vidović Diana Hilje, mezzosopranistica pri HNKu u Zagrebu, Fatos Qerimaj albanski klarinetista, Krešimir Marmilić, zagrebački violinista, te albanski violinist Lorenc Radovani.

U Domu kulture u Cavtatu nastupit će 20. rujna japanska pijanistica Yoko Nishii u večeri ‘Odjeka Japana’, a 22. rujna albanski gitarist Admir Doçi u programu ‘Bukovac tojours’ u rodnoj kući slikara. No, u Cavtat ne stižu samo solisti – za kraj su tu dva zbora; slovenski Adoramus pod palicom maestra Grdadolnika, te dubrovački zbor Libertas uz svog dirigenta i vođu Viktora Lenerta u programu ‘Va Pensiero’, 23. rujna.
– Epidaurus Festival je projekt, ili jos bolje jedan od snova o kojima čeznem iz djetinjstva. Kao dijete sam maštala o tome kako ću u Cavtat dovesti brojne umjetnike, pjesnike, slikare, kipare, svijet jazz-a i kad sam se odlučila krenuti s ovim panumjetničkim projektom naišla sam na krasan odaziv. – kazala je već prije Vidović, a festival se od ‘dječjih snova’ pretvorio u čarobnu kulturnu stvarnost, koja traje već deset godina!
O festivalu punoviše možete saznati na službenoj stranici www.epidaurusfestival.com i www.epidaurus-festival.hr, kao i na na Facebook stranicama Epidaurus festivala. A mi vas pozivamo na kulturni izlet za ‘tijelo i dušu’, kako biste na najbolji način zaključili ljeto…

Pročitajte još

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist