Kultura

CAVTAT Svečanost Bukovcu za rođendan

CAVTAT Svečanost Bukovcu za rođendan

Tko god se sinoć, s namjerom ili bez nje, našao u Cavtatu, svi putovi vodili su k jednoj jedinoj ulici, onoj Bukovčevoj!

Radosni titraji su svim prisutnima duše pretvarali u istinsku radost i svečanost, pravi melem za oči i dušu. Okruženi nezamjenljivim Bukovčevim platnima, u slikarevoj rodnoj kući na sami njegov rođendan 7. srpnja, a ponukani čežnjom za pravim, besprijekornim vrijednostima hrvatske baštine naročito one zavičajne, ovom prigodom cavtatske, bili smo ispunjeni svekolikom ljepotom, radosnim cvrkutom ptica koje su se sjatile nad Cavtatom (kao da cvrkuću Bukovcu u čast), ljepotom mnoštva djece iz ansambla Brevis u svojim prelijepim renesansnim kostimima.

Uživali smo u zanimljivom i pomno pripremljenom izlaganju dr. sc. Rozane Vojvoda o Bukovčevim „malenim kolegicama“ kako ih je otac užao zvati, njegovim darovitim kćerima Jelicom, Ivanom i Marijom koje su završile akademije i to pri praškom sveučilištu.
Jelica i Ivanka prve su studentice slikarstva na Praškoj akademiji – zar je potrebno više isticati koliko su bile vrijedne i darovite, tragom očeva genija i koliko nam za sobom vrijednosti ostavljaju.

Epidaurus festival u suradnji s muzejom Kuća Bukovac treću godinu obilježava dan kada se rodio jedan od najvećih hrvatskih genija slikarstva baš u rodnoj mu kući u voljenom Cavtatu. Na inicijativu hrvatske pijanistice, Dubrovkinje Ivane Marije Vidović čiji je dio obitelji vrlo starog cavtatskog porijekla (obitelj koja je prijateljevala s Bukovčevima), pokrenut je projekt «Bukovac toujours».

Projekt osim vrhunskih predavanja dovodi koncerte u Kuću Bukovac. U glazbenom dijelu večeri nastupio je ansambl Brevis iz Kaliningrada koji je na poziv pijanistice Vidović došao s velikim veseljem u Cavtat. Muzicirali su nadahnuto, nesebično, radosno i znalački kako zajedno, tako i solistički uz pratnju glasovira ili ansambla.

Prilikom muziciranja i zaplesali su u renesansnom stilu elegantno i dražesno. Glasovirski doprinos pripao je njihovoj voditeljici i osnivačici, dirigentici i pijanistici Serebrianskayi Victoriji. Mlada violinistica Veronica Subbotina koja ima 14 godina, te saksofonist i pjevač Bubnov Ivan (12 godina) bili su kao šlag za kraj.

Zrelost, fraziranje, ljepota tona i intonacija dugo će nam, bez dvojbe kao i čitav koncert ostati u sjećanju. Većinom su to sve već oformljeni mladi umjetnici koji su nas svojim znanjem i darom zapanjili. Neki od njih su osim članovi ansambla Brevis i sastavni dio Kaliningradske dječje filharmonije.

Za istaći je i fantastično «slatko» čašćenje kojega je organizator ponudio: donacije Marijini maštoviti čokolatini posluženi na slikarskim paletama, i sjajne delicije iz pastičerije Pupica.

Vlaho je sa svojih portreta zorno i predano promatrao festu u svojoj rodnoj kući tako da se na trenutke činilo da je živ među brojnim prisutnima. Cijeli je život toliko volio djecu i tako ih krasno ovjekovječio u svojim radovima. Nije li divno da mu se danas odašiljaju najljepše moguće poruke vrhunske kvalitete iz rodnog mu Cavtata!

Napisala: Za Epidaurus festival F.V.
Fotografije: Miho Skvrce i Hrvoje Đurković

Pročitajte još

[FOTO] TEA PEROVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU Snaga vjere, ljubavi i brige majke za svoje kćeri

Naša akademska slikarica Jasmina Runje izlaže na skupnoj izložbi u Kastvu

Dulist

NOVO GOSTOVANJE U TEATRU Komedija ‘Agencija za sreću’ Teatra Gavran

Dulist