Kultura

CARMINA BURANA Stefan Milenković večeras u Dvoru!

stefan milenkovic

Svjetski poznati violinist Stefan Milenković nastupit će uz Zadarski komorni orkestar večeras u Kneževu dvoru u sklopu Dalmatinskog ciklusa koji glazbom povezuje tri grada: Zadar, Split i Dubrovnik. Sva sjedeća mjesta za koncert su već danima rasprodana, javljaju iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a u njihovom uredu moguće je kupiti isključivo stajaće karte, odnosno ‘prolaz’.
Koncert naziva CARMINA BURANA dubrovačkoj publici donijet će, zasigurno, jedan poseban doživljaj. Uz izvedbu Carmine Burane u aražmanu za violinu i komorni orkestar Ane Krstajić na programu su i Tri preludija Georgea Gershwina, Ljeto iz Piazzollina Četiri godišnja doba i Bohemian Rhapsody grupe Queen.

Violinski virtuoz Stefan Milenković započeo je svoju karijeru veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak. U dobi od deset godina svirao je na Božićnom koncertu u Washingtonu, za tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Reagana. Sljedeće godine svirao je za Mikhaela Gorbacheva u Beogradu. Kao četrnaestogodišnjak svirao je za Papu Ivana Pavla II, dok je u dobi od samo šesnaest godina nastupio na svom tisućitom koncertu. Do svoje sedamnaeste godine bio je pobjednik ili finalist na prestižnim međunarodnim violinskim natjecanjima u Indiannapolisu (SAD), Queen Elisabeth (Belgija), u Hannoveru (Njemačka), Tibor Varga (Švicarska), Rodolfo Lipizer (Italija), Paganini (Italija), Ludwig Spohr (Njemačka), kao i na Natjecanju Yehudi Menuhin (V. Britanija).

Diplomiravši u dobi od 19 godina na Muzičkoj akademiji u Beogradu, Milenković je još uvijek najmlađi student koji je ikad diplomirao na toj ustanovi, nakon čega je završio profesionalni studijski program na Juilliard School u New York Cityju, NY pod patronatom Dorothy DeLay. Kao jedan od vodećih violinista svoje generacije, Milenković je nastupio u nekim od najvažnijih dvorana svijeta kao što su Carnegie Hall, New York; Kennedy Center, Washington (SAD); Cadogan Hall, London (UK); Suntory Hall, Tokyo (Japan); kao i u brojnim talijanskim teatrima poput La Fenice, Venecija; San Carlo, Napulj i Petruzzelli, Bari.

Posvećen i pedagoškom radu, predavao je na školi Juilliard kao asistent Itzhaka Perlmana, što je vodilo ponudi za profesuru na Sveučilištu Illinois, gdje je Milenković predavao od 2006. do 2021. godine. Od jeseni 2021. godine predaje na Muzičkoj Akademiji u Novom Sadu, a prihvatio je i ulogu umjetničkog direktora nove koncertne dvorane u istome gradu. Uza sve,

Milenković je izrazito posvećen humanitarnim akcijama, a godine 2002. primio je nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart, koju mu je osobno uručio guru Sri Chinmoy.

Koncert u Dvoru počinje u 21 sat.

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA UMJETNIČKA DJELA Završna izložba učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Dulist

(FOTO) POČEO FESTIVAL ‘TINO PATTIERA’ Zvjezdana kutija je otvorena!

Dulist

EKVINOCIJO U POSATU! Započele probe, Goran Višnjić kao Niko Marinović, Zrinka Cvitešić je Jele

Dulist