Politika

Capor: Sanitat je trebao isključiti Elektrocentar Petek iz javne nabave. Izlaže se šteti

Capor: Sanitat je trebao isključiti Elektrocentar Petek iz javne nabave. Izlaže se šteti

Tijekom rasprave na Gradskom vijeću o sklapanju Ugovora o međusobnim pravima i obvezama između Sanitata i Grada Dubrovnika vezano za rekonstrukciju place u Gružu, potaknuto je i pitanje financijskih dubioza u kojima se našla jedna od tvrtki izvođača radova. Riječ je, podsjetimo, o tvrtki Eleketrocentar Petek koja je završila u predstečajnoj nagodbi, a koja je s tvrtkom Magnum Supra potpisala sa Sanitatom ugovor kao najpovoljniji ponuditelj. Na to je upozorio vijećnik Đuro Capor.
-Ukoliko idemo dalje s procedurom realizacije izgradnje place u Gružu s najpovoljnijim ponuditeljem, izlažemo proračun šteti koja se može dogoditi zbog ugovora koji je sklopljen na nevaljan način, a za to su poduzete i neke mjere. Već smo ukazali da je u natječajnoj dokumentaciji bilo definirano da će tvrtka koja se nađe u financijskim problemima biti isključena iz postupka javne nabave. To je bio naš uvjet, odnosno Sanitatov kojega smo stavili u natječaj. Takav je ponuditelj trebao biti diskvalificiran – smatra Capor te napominje da ako drugi ponuditelj tuži Grad, a što je i najavio, Grad se izlaže problemima.
-Nadam se da znate da nas nastavak rada s ovom tvrtkom izlaže gubitcima – rekao je Capor.
Gradonačelnik Mato Franković nije želio ulaziti u veliku raspravu, jer to nije tema ove točke dnevnog reda. Rekao je tek kako će uskoro pred Gradsko vijeće doći odluka o kreditu pa će se o svemu detaljno izvijestiti javnost.
-Imamo i odluke DKOM-a, a možemo pozvati i stručnjake s područja javne nabave. Ovdje se paušalnim tvrdnjama pokušava skrenuti javnost da je nešto rađeno nedopušteno. Upravo suprotno. Bit će točka Gradskog vijeća – rekao je gradonačelnik.
Predsjednik Nadzornog odbora Sanitata Pero Vićan rekao je kako je Sanitat dobio garanciju banke za cjelokupni posao.
-Sramotno je zašto danas ne raspravljamo zašto smo izgubili kredit po 0,8 posto fiksne kamate godišnje. Nitko nam taj novac neće dati više pod tim uvjetima – rekao je.
Marko Potrebica rekao je Caporu kako se stavio na stranu jednog od ponuditelja te da crpi informacije od odvjetnice jedne od zainteresiranih strana čije je legitimno pravo braniti svoga klijenta, no da je njene argumente odbacila Državna komisija.
-To da je netko u predstečajnoj nagodbi, s čime ja nisam sretan, ne može biti element za isključivanje jer je to državni instrument da bi se tvrtka oporavila – rekao je Potrebica te naglasio kako bi on bio najsretniji da s tom tvrtkom nemaju poslovni odnos, ali to ne znači da se može naložiti Sanitatu kršenje zakona.
Capor je zamolio gradonačelnika da pribavi mišljenje stručnjaka javne nabave jer se odluka DKOM-a odnosila na druge argumente žalitelja jer u trenutku podnošenja žalbe nije postojala okolnost predstečajne nagodbe.

-Ona je nastupila tek u listopadu i od početka listopada naš Sanitat je trebao isključiti iz postupka javne nabave tvrtku Elektrocentar Petek. Mi smo dužni ponašati se po pravilima koje smo raspisali u natječaju, inače izlažemo Sanitat, ali i građane šteti – rekao je Đuro Capor.

Vićan je rekao kako se prije žalbenog postupka znalo za situaciju ove tvrtke. Predložio je da se kopija garancije banke dostavi svim gradskim vijećnicima.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist